Публикация

Много често причина за желязодефицитната анемия се оказва наличието на миома

По мои наблюдения това заболяване засяга все по-млади жени на възраст около 20-25 години. Наблюдава се и генетична предразположеност.


Лечението на миомата е индивидуално и зависи от нейните размери, разположение, както и от възрастта на жената:

  • Около 70% от миомите се влияят от лечение с гестагени, а останалите 30% не се подават на такъв вид терапия. При млади жени, които не са раждали изключително добър ефект има терапията с LHRH.
  • При малките миоми са подходящи спиралите с гестагени, които дават добри резултати.
  • Бременността също е вид лечение на някои миоми, защото спира мензиса и така повлиява благоприятно оздравителния процес.

Имам интересен клиничен случай: млада пациентка на 33год., нераждала я диагностицирах с миома с първоначални размери: 44см.-40см.-50 см. След приложен 9-месечен курс на лечение с LHRH размерът на миомния възел намаля до 15см. Последва лечение в Плевен с технологията Хайфу, което допълнително намали големината на миомата и сега е едва 4см.

Миомата може да се сбърка с друг тумор в малкия таз или кисти. Ендометриозата и миомата се лекуват по един и същ начин. Разликата е, че при първото заболяване матката е равномерна уголемена, а при миомата- неравномерно.

Диагнозата се поставя след преглед с ултразвук. При по-едрите жени трябва да се използва вагинален ехограф. Когато са много и  малки възли те дават повече усложнения.

Общопрактикуващите лекари лекуват желязодефицитна анемия без да търсят причините за нея!  И моя съвет е: има ли неясни причини защо хемоглобинът е нисък, особено при млади жени,това трябва да е индикатор за нещо нередно и те да ги пратят на преглед при специалист! За съжаление много често като причина за анемията се оказва наличието на миома.

Моите препоръки са: при наличие необичайна менструация, която е по-обилна и болезнена в продължение на 2-3 месеца или пък обратното- е оскъдна и продължителна да потърсят съвет от специалист.

Коментари

Вяра Маринова
30 апр 2015 13:06

Една приятелка преживя точно това! Първо болезнена и обилна менструация, после гинеколозите почнаха да се чудят от какво е. Случайно някой препоръча кръвен тест и излезе анемия. Почнаха да лекуват анемията, а менструацията продължаваше да е необичайна. Накрая намериха няколко миоми. Повечето лекари препоръчваха махане на матката, но за щастие се намери лекар, който оперира успешно по безкръвен път (не помня името на операцията). При всички положения правилното диагностициране беше ключовият момент!