Публикация

Движение срещу остеопорозата


Бързото ходене e универсалният фитнес. Той е стар като света и е удивително добър начин да се подобри състоянието на костите.

Специално изследване доказва, че ходенето пеша  4 часа седмично намалява риска от счупване на бедрена кост с над 40%, сравнено с два пъти по-краткотрайното ходене. Бързото темпо е най-добро, но всеки може да го съобрази с общото си физическо състояние.


Голф 
 Новопоявилият се по нашите земи голф напразно е смятан за занимание за старци. Всъщност той се причислява към „физическите упражнения с тежести”. Носенето на рамо на сака, както и силното замахване със стика  натоварва значително горната част на тялото. При игра на голф бедрата и гръбначният стълб се натоварват значително.


Танци
Нищо, че се притеснявате и намирате, че ви липсва достатъчно чувство за ритъм или и двата ви крака са леви – от фокстрота, през самбата, рокендрола и хорото, щом има активно движение на бедрата и учестен сърдечен ритъм, значи и въздействието върху костите е налице.
 Полезно е и актуалното напоследък обединяване на силовите тренировки с танцови елементи и степ.


Туризъм
Ефектът е подобен, както при ходенето пеша. Въздействието върху костната система и още по-благотворно, когато се изкачвате и слизате. Колкото по-голямо е въздействието върху стъпалата и краката, толкова по-голяма е костната плътност, твърдят експертите.


Тенис, скуош и тенис на маса
Тези спортове също подпомагат повишаването на костната плътност.  Напрягат се ръката, рамото, а също гръбнакът и бедрата, защото движението е постоянно.

Силовите тренировки
поне два пъти седмично стимулират доброто състояние на костите. Ползвайте помощта на инструктор, който ще препоръча най-подходящите за вашата подготовка и състояние упражнения.


При вече констатирана загуба на костна маса:
Заради опасност от счупвания, бъдете внимателни със спортове, които могат да доведат до счупване – ски, езда, фигурно пързаляне.
Ако губите костна тъкан в гръбначния стълб, вероятно трябва да се откажете от определени силни извивки в йога упражненията.

Консултирайте се с лекар преди началото на какъвто и да било цикъл упражнения, особено ако взимате лекарства, които влияят на равновесието или на координацията на движенията.
Бъдете търпеливи. Формирането на костна маса при сравнително млади хора става в продължение на 3-4 мес., а  когато пациентът има остеопороза и е възрастен, периодът е много по-дълъг.

Коментари