Публикация

Първи дни след ендопротезиране на тазобедрената става

Съвети за раздвижване з дните непосредствено след операцията за подмяна на тазобедрена става


По-долу са описани няколко начина за движения, които трябва да извършвате след като сте прекарали операция на тазобедрената става. Обсъдете тези техники с вашия лекар-ортопед, преди да ги прилагате. Вашият рехабилитатор може да промени някои от тези техники в зависимост от вашето състояние (например: възраст, тегло и операция). Използвайте техники, които са препоръчани от Вашия лекар или терапевт.

Ставане от леглото

Стъпка 1 

Ставайте от леглото, от една и съща страна. Това е страната на оперирания крак. Вашият лекар или рехабилитатор ще ви покажат как да движите краката правилно и ще ви помогнат в първите няколко опита, докато сте в болницата. 



Стъпка 2

За завъртане на тялото в леглото използвайте помощта на лактите. Дръжте тялото си и краката изправени. Не се разрешава завъртане на оперирания крак.



Стъпка 3

Преместете неоперирания крак така, че да застане на ръба на леглото. През това време запазете положението на оперирания крак изправено. Дръжте се за проходилката си за опора. Не се навеждайте напред.



Сядане

Стъпка 1

Сядайте на столове снабдени с подлакътници, с високи седалки и изправени облегалки. Избягвате ниски столове. Трябва да почувствате с краката си седалката преди да седнете.

Стъпка 2

Отпуснете ръцете си от проходилка върху подлакътниците, като запазвате позицията на оперирания крак прав и напред.

Стъпка 3

Седнете плъзгайки се в стола си. Бавно сгънете оперирания крак като остава тъп ъгъл между него и тялото. Практикувате тази техника и когато използвате тоалетна.

Ходене

Щом можете устойчиво да стоите с помощта на проходилка, можете да направите и своите първи стъпки. В началото товарете по-малко оперирания крак. Вашият лекар ще Ви каже кога да стъпване по-силно на него.

Стъпка 1 Стъпка 2 Стъпка 3

Поставете проходилката на известно разстояние от вас и се дръжте здраво с двете ръце. Дръжте тазобедрената става изправена и направете стъпка с неоперирания крак в центъра на проходилката. Избягвайте въртене на оперираната тазобедрена става.

Облегнете се на проходилката с цялото си тегло. Направете стъпка напред с оперирания крак. Внимавайте да не се спънете вда преместите тялото

проходилката.

Вдигнете проходилката нагоре. Не забравяйте да поставите и четирите й крака на пода преди да преместите тялото напред. Повторете движенията.  




Патерици

След като мускулите ви укрепнат и са достатъчно силни, Вашият лекар може да Ви препоръча да използвате патерици. Вашият рехабилитатор ще ви даде насоки в каква степен и колко дълго може да ходите. При използване на патерици, Вашето тегло трябва да пада върху дланите Ви, а не върху мишници Ви. Вашият лекар ще ви кажа до колко можете да натоварвате оперирания крак.

Стъпка 1 Стъпка 2 Стъпка 3
С патерици застанете Преместете Гледайте напед,
здраво на място, като оперирания крак и направете първа стъпка
натискате върху двете патерици през патерици с
дланите на ръцете си, напред едновременно. оперирания крак,
а не си върху последван от
мишниците. неоперирания.

Слизане по стълби с патерици

Поставете патериците и оперирания си крак върху долното стъпало. Използвайте патериците за баланс като преместите и оперирания крак на долното стъпало. В началото, може да поискате някой да ви помогне в първите няколко опита.

Изкачване по стълби с патерици

Стойте с вашите патерици изправен до стълбите и вдигнете неоперирания крак като го поставите върху стъпалото. Използвайки патериците си и неоперирания крак се повдигнете. Сега вдигнете оперирания крак и го поставете до здравия върху стъпалото. Може да поискате някой да ви помогне при първите няколко опита докато свикнете.

Избягвайте рисковите движенията

След тазобедрено ендопротезиране има движения, които са опасни за новата става. При тях може да се получи изваждане (луксация) на ставата. Лекуващият Ви лекар ще Ви научи кои движения да избягвате. 

Когато сте у дома

Много важно да следвате указанията на Вашия хирург. Следните въпроси трябва да се обсъдят с Вашия лекар преди изписване от болницата:

  • Ако ще използвате патерици или проходилка, попитайте Вашия лекар с какво тегло може да натоварите оперирания крак.
  • Не забравяйте, че най-вероятно ще се уморявате по-лесно, от обикновено. Планирайте почивка от 30 до 60 минути в първата половина на деня и следобеда.
  • Трябва а избягвате ниски мебели. За да увеличите комфорта си, може да използвате възглавница при сядане.
  • С по-висока тоалетна седалка ще намалите натоварването на бедрата и коленете.
  • Вана-седалка (пейка) ви позволява да седнете при къпане за повишаване на безопасността и комфорта.
  • Избягвайте да метете или работите с прахосмукачка.
  • Може да се возите в кола, но трябва да следвате инструкциите на Вашия лекар за това, как да влизате и излизате на превозното средство. Можете да увеличи височината на седалката на колата с възглавници за защита на бедрата и колената.
  • Вашият лекар ще Ви каже, кога може да карате автомобил - обикновено
  • всрок от четири до шест седмици след операцията. Ако имате кола с ръчна

    скоростна кутия, говорете с лекаря си за допълнителни ограничения. Уверете се, че можете да използвате спирачката на колата безпроблемно, преди да се опитате да шофирате в натоварено движение.

  • Запекът е често срещан проблем при пациенти след операция. Това обикновено е поради ограничената двигателна активност и обезболяващите лекарствата, които приемате. Обсъдете диетата с Вашия лекар. Храната ви трябва да включва пресни плодове и зеленчуци, както и осем чаши течност всеки ден, освен ако Вашият лекар не Ви каже нещо друго.
  • Вашият лекар вероятно ще ви даде рецепта за обезболяващи. Моля, следвайте инструкциите за тези медикаменти.
  • Наличието отоци около мястото на разреза е нормално. Можете да ги прикриете, ако носите по-широки дрехи. По този начин намалява натиска върху оперативния разрез. Попитайте Вашия лекар или друг квалифициран медицински специалист за подходящите грижи за раната.
  • Прикачени файлове

    Първи дни след ендопротезиране на тазобедрената става

    Коментари

    Елеана Симова
    28 апр 2015 11:39

    Майка ми има коксартроза и дали може да ми препоръчате специалист за операция?