Публикация

Най-добрата напитка


Много често не се замисляме за нещата от света около нас и ги приемаме за даденост. Въздухът. Водата. 71% от повърхността на нашата планета са покрити с вода. Но далеч не всичката вода може да се консумира – тя основно е съсредоточена в океаните и други големи водни басейни. Чистата и прясна вода е необходима за съществуването на всяка една форма на живот. В последните десетилетия нарастват призивите за опазване на чистотата на водата, но въпреки това някои учени предполагат, че до 2025 г. повече от половината от населението в света ще страда от заболявания, причинени от недостиг на вода. Водата играе важна роля в световната икономика благодарение на способността си да разтваря множество химични съединения, възможността да се използва като охладител в промишлеността и удобството, което предоставя като среда за транспорт, а прясната вода се използва основно в земеделието.  

Най-добрата напитка

Всеизвестно е, че именно водата утолява най-добре жаждата. Тя е най-чистата, здравословна и натурална напитка, която идва директно от природата. Няма калории, които да ни правят дебели или поне закръглени излишно. Няма оцветители, няма консерванти или други химически добавки, които излишно да натоварват организма ни с ненужни, а често и вредни съставки. В повечето случаи тя не е газирана и няма опасност, като я пием, да се притесняваме от раздуване на червата си. Дори и на тези, на които докторите забраняват да пият безалкохолни, се препоръчва да пият вода.

Мистиката на водата

Въпреки че е широко срещана, водата въобще не е обикновена. Тя има способност да лекува, отмива умората и пречиства. Минералните води се препоръчват от лекарите като допълнение към лечението и при определена схема при редица заболявания. Плуването подобрява тонуса и сърдечната дейност, водната гимнастика помага при артрит и заздравява ставите. Водата укрепва психиката и повишава настроението, засилва имунитета и закалява организма. И това не е случайно.

Водата помни

Японският учен Масаро Емото провежда експерименти с вода, като наблюдава под микроскоп и заснема кристалите, които формира водата. Той установява, че тези кристали зависят от чистотата на мястото на добиване на водата и на условията, на които тя е подложена. Изворната вода от Санбу-ичи Юсиу – чист извор в Япония, от типа на познатата ни розова изворна вода в Девин, формира едни от най-красивите кристални формирования. Това е така и поради факта, че водата е много деликатна и изключително много се влияе от околната среда. Най-добре е водата да идва от екологично чист планински район, без индустриално производство, далеч от големите градове. Рисунъкът на кристалите на води в близост до замърсявания от големите градове и подложени на негативни емоции се различава изключително много по красота и сложност на решетката от чистите води. Емото заключава, че едно от уникалните свойства на  водата е нейната памет. Според него водата има свойството да пренася информация, като помни и съхранява енергията на мястото, откъдето идва.

Ние сме най-вече вода

Това, разбира се, е много интересно, но защо е важно? Ако приемем, че процентът е важен, можем смело да заключим, че и самите ние сме съставени най-вече от… вода!  Човешкият организъм се състои от близо 70% вода. Но както и много други неща, процентът на водата в тялото ни намалява с нарастването на възрастта. Така ако при малкото дете водата е почти 75% от телесната маса, при възрастните тя пада до 50%. Неслучайно народната мъдрост казва, че водата ни носи младост и красота. Тя помага на тялото ни да се поддържа в оптимална форма и е задължителна за правилното функциониране на организма във всяка възраст.

За какво служи водата в нас

Всички процеси на обмяната на веществата са изградени на основата на консумацията на вода, тъй като в нея се разтварят почти всички елементи, които участват в нашето хранене. В храносмилателната ни система водата помага да усвоим полезните съставки от храната и отстранява ненужните продукти от обмяната на веществата. Водата помага на червата да работят активно, да се предотвратят констипация и подпухналост. В бъбреците водата подпомага пречистването на кръвта и изхвърлянето на токсините чрез урината. Затова е добре да пием редовно вода.

Колко вода да пием

Препоръчителното количество на ден е различно в зависимост от възрастта, натоварването и условията на живот. По-голямото натоварване, движение и спорт изискват и по-голяма консумация на вода, която служи и за транспортна среда на веществата в организма. През лятото заради жегата губим по-голяма част от течностите си в организма и е добре да поемаме повече вода. През зимата и ранната пролет пък консумираме по-малко пресни зеленчуци и плодове, в които има повече вода, и е добре да си я набавим от бутилката. Затова специалистите препоръчват, ако няма противопоказания, да се консумират 1,5 - 2 л вода на ден. Хората с наднормено тегло се нуждаят от повече вода – по 1 допълнителна чаша дневно на всеки 10 излишни килограма.

Как да пием вода

На пръв поглед може да ни се стори малко странно, дори и смешно да си задаваме този въпрос. Та нали ние пием вода ежедневно, по няколко пъти на ден? Но въпросът как пием водата се оказва доста важен. Трябва да знаем, че не бива да чакаме да ожаднеем, за да пием вода. Когато сме жадни, организмът подава знак, че вече е обезводнен. От друга страна, ако при жажда изпием голямо количество вода наведнъж, рискуваме да натоварим бъбреците си и отделителната система. Препоръчително е да пием водата в малки количества, разпределена поравно, по 1 - 2 чаши на всеки час. Така през целия ден ще сме бодри, свежи и изпълнени с енергия.

Коментари