Публикация

Д-р Дечо Дечев: Узакониха кражбите в частни болници, отчели 600% повече лечение

Държавни лечебни заведения умишлено се ощетяват и се водят към фалит, твърди уволненият шеф на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"


- Д-р Дечев, къде бяхте, когато научихте, че здравният министър д-р Петър Москов ви е освободил от поста директор на „Св. Иван Рилски“?

- Ползвах отпуск, който ми бе разрешен от същия този министър. А новината научих от колеги. В контракта ми съществува клауза, според която министърът еднолично и без предизвестие може да прекрати договора ми за управление. Така че всичко е законно. Всъщност разполагах с информация, че от около два месеца се търсят подходящи кандидати за мястото ми.
- Критикувахте промените в сектора, предложени от д-р Москов. Не си ли давахте сметка, че ще се стигне до махането ви?
- Най-напред искам да подчертая, че официално заявената причина от министъра за отстраняването ми, която е „течащият процес на сливане на Александровската болница със „Св. Иван Рилски”, е повече от нелепа. Първо - когато се сливат две или повече държавни дружества и се прехвърлят активите на едното в другото, задължително трябва да има решение на Министерския съвет, което да се публикува в „Държавен вестник“. Такова решение няма. Така че сливането на двете болници към момента е нищо повече от намерение. Докато то стане факт, „Св. Иван Рилски“ продължава да е самостоятелно юридическо лице, което трябва да има изпълнителен директор. Защо този директор вече е друг, а не досегашният, въпросното обяснение не дава отговор. Второ - предложението за сливане на една трайно печеливша болница с една хронично задлъжняла е израз на дълбока административна некомпетентност, граничеща с безотговорност. Старая се квалификациите ми да бъдат възможно най-меки спрямо пораженията, които тези действия могат да донесат на двете държавни лечебни заведения. Става дума за начина, по който се управляват финансите им и за качеството на медицинския продукт, произвеждан от тях.
- Какво е финансовото състояние на „Св. Иван Рилски“ в момента?
- В последните шест финансови години болницата има единствено положителни резултати. Само през 2014-а сме внесли в държавната хазна данък печалба за над 400 000 лв. През отминалия шестгодишен период, въпреки неритмичните плащания на здравната каса към болниците, не сме забавяли дори с един ден заплатите на служителите. Нямаме и нито едно закъсняло плащане към доставчици! Същевременно сме инвестирали над 10 млн. лева собствени средства в обновяването на сградния ни фонд и в купуването на нова апаратура. Доброто ни финансово състояние беше основна причина да бъдем одобрени за кредитополучател по Фонд енергийна ефективност, както и да сме първата държавна болница, реализирала многомилионен проект по програма „Конкурентоспособност“. През последната година инвестирахме над 3 млн. лева собствени средства в създаването на отлични условия в три нови структури - онкология, хематология и хирургия. По този начин в „Св. Иван Рилски“ ще се предлагат високотехнологични методи за диагностика, терапевтично, хирургично и да се надявам, лъчетерапевтично лечение на болните. Така ще бъдат спестявани нечовешките мъки на пациентите, принудени да обикалят в търсене на довършване на лечението си, започнато в болницата ни, и няма да бъдат насочвани към други лечебни заведения поради липса на описаните нови структури. Всички служители на болницата - от портиера до директора, сме горди, че с общи усилия приведохме „Св. Иван Рилски“ във вид, какъвто българските граждани заслужават. Това е и главната причина да бъда твърдо решен да се боря докрай, за да не позволя на някого да се подиграва с труда на екипа, правейки опит да реализира външни корпоративни интереси, включително и за собствена облага.
- И как ще се борите?
- Като се опитам информацията за истинските причини за смяната ми и за изявеното намерение за сливането на двете болници да стигнат до разумно мислещите в Министерския съвет, президентството и парламента.
- Какви според вас са истинските причини?
- Моите изказвания за новата методика за плащане на дейностите на болниците от НЗОК и безсмислието на въвеждането на т. нар. четци при регистрацията на пациентите, когато се приемат и изписват от лечебните заведения. Продължавам да поддържам твърденията си, че въпросната методика води до рязко намаляване на качеството на медицината в болниците, ограничава исконните права на здравноосигурените до достъп до здравеопазване и прикрива истинските причини за рязкото увеличаване на разходната част на бюджета на НЗОК за болниците.
- Бъдете по-точен.
- Лимитирането на дейността на болниците съществува повече от пет години и през това време се е позволявало надлимитната дейност да бъде отчитана в рамките на до 5%. В редки случаи - и повече, но само при наличие на средства в касата. За първи път през 2014 г. беше въведена методика, която позволяваше да се отчита надлимитна дейност, независимо от нейния обем и на колко милиона лева отгоре излиза. Това, на фона на практика на липсващия контрол и отказа от страна на ръководството на НЗОК да дава публична информация (включително на медиите) за парите, които всеки месец превежда на болниците, доведе до значително покачване на разходите на болниците и до две актуализации на бюджета на фонда. Огромната част от тези над 100 млн. лв. преразход отиде за плащане на дейности на частните лечебни заведения. А увеличението на отчетените от тях медицински грижи варираше между 30% и 600%!
- Как си обяснявате, че контролните органи си затвориха очите и допуснаха частни болници да отчитат до 600% повече извършено лечение?
- Това е резултатът от действалата стара методика и може би това е била една от целите й - да се формират високи обеми, като в „подходящите“ болници контролът бъде силно занижен или липсващ. По този начин определени лечебни заведения получават средства, за които нямат никакви разходи.
- Това е вид разпънат над тях властови „чадър“?
- Категорично да.
- Виждате ли политическа воля той да се „затвори“ тази година?
- Виждате колко остра е реакцията срещу изваждането на показ на финансовите резултати от 2014-а. А това говори, че някой не е искал осветляването им да се случи. Това пък значи, че на практика се узаконяват разходите от миналата година, като за пред хората парите им за 2015-а се намаляват с 5 до 8 на сто. В същото време болшинството от държавните и общинските болници не повишиха, а намалиха отчетената си дейност през 2014-а спрямо 2013 г.
Умишлено по отношение на някои частни болници казвам отчетена, а не извършена дейност, тъй като е повече от ясно, че не можеш да извършиш ръст от 600%, без в него да не включиш и грижи, които реално не си извършил! Така, без да си изразходвал никакви средства, получаваш чисти приходи и възможност да формираш „черна“ каса, с която да си гарантираш безпроблемно приемане от служителите на НЗОК на тази неизвършена дейност.
- Да се върнем на методиката, която действа от март т. г. Какво най-силно ви тревожи в нея?
- Тя има две основни правила - че няма да се позволява надлимитна дейност и че се намаляват бюджетите на всички болници с 5-8% спрямо отчетената дейност през 2014-а. Но какво се получава реално - болниците, които м. г. са отбелязали огромен ръст благодарение на неизвършена дейност, доволно потриха ръце, че методиката узакони кражбите им през 2014-а, като им ги гарантира и през 2015-а, макар и намалени с 5%. Държавните болници, които нямаха никакъв или минимален ръст през миналата година, бяха също наказани с намаляване на бюджетите си, въпреки че техният „принос“ за преразхода през 2014-а е скромен. Като прибавите към това, че в много случаи има видима избирателност принципът за еднакво намаление на бюджетите да не се спазва, че отново се толерират едни за сметка на други, че на някои болници се отпуска бюджет за нови дейности, докато на други - не, се получава така, че за месеците след март намалението на средствата им не е с 5-8%, а с 25-30%! Явно изнасянето на тези факти от моя страна, колкото и да е учудващо, не бе по вкуса на д-р Москов. Предизвиках гнева му и с доказването на пълната безсмисленост на въвеждането на четците на личните карти в болниците. Нагледно показахме как те,освен оригиналните лични карти, приемат и техни копия. Т. е. тиражираните намерения по този начин да се намали източването на НЗОК се оказаха ялови. Но не съвсем ялови за фирми, чийто бизнес е продажбата на четци... Как на този фон да приемем загрижеността на министъра да намали административните разходи (месечно в „Св. Иван Рилски“ те са около 10 000 лв.), обединявайки двете болници, като в национален мащаб само за купуването на безсмислените четци болниците похарчиха над 10 млн. лв?! А за придружаващите ги електронни подписи - още два пъти по толкова (които ще се плащат всяка година!). Да не забравяме и ежегодните разходи за абонаментна поддръжка.
В договора ми за управление, подписан от д-р Москов, има основно изискване с действията си или бездействието си да не причинявам вреда на дружеството(болницата). Каква по-голяма вреда от това да виждаш безумието на една методика и на едни безсмислени разходи и да си мълчиш? Да виждаш как умишлено се ощетяват и водят към фалит държавните болници, а се толерират няколко частни или как от определени държавни болници, в които на практика е приватизарана дейността, са останали само тухлите, бетонът и задълженията им! Мислех ,че информирайки го за всички тези проблеми, му помагам да се справи с тях. Но явно съм се излъгал. Третата и вероятно основна причина за прекратяване на договора ми е заради дългогодишните ни опити да реализираме проект за лъчехирургия.
- Какво имате предвид?
- Тези, които са запознати, знаят много добре, че отдавна съществува схема за насочване на български пациенти към съседна нам държава. Известно е също, че този метод е създаден и се използва предимно за болни, контингент на неврохирургиите. А неврохирургията с най-много такива болни е в „Св. Иван Рилски“. Затова единственото логично решение е апаратурата да е ситуирана в нея.
- Колко пациенти за лъчехирургия годишно имате и по колко плаща НЗОК за тях?
- Става дума за над 600 души, а по клинична пътека за всеки от тях се превеждат по около 8000 лв. Т. е. формира се огромен ресурс и явно някой се е полакомил да го ползва сам.
- Кой ще го получи?
- Всички знаем, че това е една друга болница в източната част на България. Нека не казваме името й, за да не влизаме в препирни.
- Какво ви споделят хора от екипа на болницата, след като стана известна идеята за сливането с Александровска?
- Служителите са в пълно недоумение какво е това неистово желание на д-р Москов да превърне една болница от печеливша в губеща, обединявайки я с друга с многомилионни задължения. Питат се какъв е срокът на “течащ процес на обединение”- седмици, месеци, години? Защо, ако този процес е дълъг, се налага да се сменя директорът им? На какъв принцип ще се обединяват или съкращават структури, които ще се дублират? Ако не се случи обединението, ще бъде ли върнат на работа д-р Дечев? А аз да допълня - ако целта е да се спестят административни разходи, защо тогава в Александровска болница не се влее и „Св. Екатерина“, с която даже имат общи сгради. А те са на една и съща територия.

Интервю на Диана Тенчева във в. "Труд"

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Дечо Дечев уволнение на Дечо Дечев УМБАЛ "Св. Ив. Рилски" сливане на УМБАЛ "Св. Ив. Рилс

Коментари

Ами нали бизнеса храни партийте?Лобита!Който храни добре,ще получи повече,за да храни още по-добре.А от държавната болница какво може да извлачи управляващия политик?Народа да духа супата и да се моли на Бога!

Ина  Димитрова
28 апр 2015 13:50

Така е - държавата обаче вече десетилетия наред няма истинска политика какво да прави с ограничените пари за здраве. В някои райони на България няма нормална болница, нито достатъчно лекари, в други пък лечебниците се роят неудържимо. Защо касата не покаже колко плаща всеки месец и всяка година на всяка една болница? Тогава ще се види дали прогнозните бюджети всъщност не са удобен начин за финансиране на бизнес начинанията на местни велможи от държавната пита.... Пък после те се отблагодаряват я на избори, я по друг начин.