Публикация

Плодовите сокове - вече изцяло здравословни

Влиза в сила забраната за добавяне на захар към натуралните сокове и захарта в тях вече ще бъде само от плода


От днес, 28 април 2015г, всички напитки, които се наричат „сок“ ще бъдат без добавена захар. Забраната за добавяне на захар към плодовите сокове беше въведена на 28 октомври 2013г. и важи както за България, така и за целия Европейски съюз. Това се случи с директива на Европейската комисия, като беше определен 18 месечен гратисен период за прилагането й. Пред в. „Труд“ Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки заяви „"Сладкото ще идва само от плодовете, вложени в напитките" и напомни, че от години е забранено добавянето към соковете на всякакви подсладители като аспартам, така че потребителите трябва да са спокойни. Напитките, които съдържат добавена захар са рискови за  редица болести, сред които метаболитен синдром и диабет тип 2.

Досега у нас беше позволено да се добавя захар в минимални количества, с цел регулиране на киселия вкус, като максимално допустимото количество беше 15 грама захар на един литър плодов сок. Важно е да се знае, че забраната за допълнително влагане на захар се отнася единствено до соковете от плодове, без да важи за напитки, съдържащи екстракти от растения и плодов сок. Към соковете от плодове спадат и соковете от домати. За нектарите добавената захар може да бъде до 20 % от съдържанието на напитката.

Тревожна статистика сочи, че българинът предпочита други видове безалкохолни напитки пред натуралните сокове и се нарежда на едно от последните места в Европа по консумация на полезната напитка – едва 9,4 литра на човек от населението годишно. За сравнение – в Германия се консумират средно годишно на глава от населението около 34 л. натурален сок .

С премахването на добавена захар от натуралните сокове, те се превръщат в една наистина изцяло здравословна напитка, която да бъде част от природосъобразния начин на живот.

Коментари

Лесно ще се справят производителите - вместо сок - ще пишат плодова напитка и готово - една малка промяна на името и вече могат да си слагат каквото си искат. Същото важи и за етикетите с предупреждения върху бутилките с алкохол. Не смятам, че една картинка ще спре човек да пие. особено картинките за бременни - ако една жена, която очаква дете, няма достатъчно ум в главата си, за да не пие, докато е бременна - една картинка в триъгълник няма да я спре!

Пламен Игнатов
28 апр 2015 18:08

Тия боклуци даже не ги близвам. Ако искам сок си мачкам ябълки в Боша или портокали в цитруспресата. Не съветвам никой да купува такива неща от магазина

Това потвърждава написаното от мен :)

Албена Хюбнер
28 апр 2015 13:59

Съгласно наредбата за Използване на добавки към храните, чл.6:Не се допуска употребата на добавки, когато това води до: 1. намаляване на хранителната стойност, с изключение на случаите по чл. 5, т. 2; 2. заблуждаване на потребителя по отношение качествата и произхода на храната; 3. прикриване на измененията в храната, настъпили вследствие нарушения на добрата производствена практика и добрата хигиенна практика за производство и търговия с храни; 4. вредно влияние върху здравето на потребителя. Т.е., не е като да нямаме наредби...но...

Преди 7-8 години МЗ организира среща с производители на различни видове храни. Уж се договориха да слагат по-малко сол и консерванти, но нищо не се промени.

Елеана Симова
28 апр 2015 11:36

Да ама не вярвам че производителите ще я спазват тая наредба. Сигурна съм че пак ще има захар в натуралните сокове иначе трябва да станат по 6-7 лева литъра