Публикация

Директори на болници: Клиничните пътеки да останат в миналото


Клиничните пътеки като система на финансиране на здравните услуги в България трябва да останат в миналото, тъй като загробват болниците.

Такова становище изразиха директорите на големите лечебни заведения във Варна във връзка с организираната от БЛС среща по проблемите на финансирането на болниците, която ще се проведе на  29 май в столицата. 

Според ръководството на лекарската организация, клиничните пътеки трябва да бъдат заменени от диагностично свързани групи.

„От тази система ще имат полза и здравните звена, и пациентите.“ –  коментира управителят на МБАЛ „Света Анна“ доц. Лидия Петкова.

Тя обясни, че при новото финансиране болните ще получават комплексно обслужване с едно постъпване в лечебното заведение. Ако например възрастен човек с изострен урологичен проблем постъпи в клиника и има съпътстващи заболявания, ще получи помощ за всичките си диагнози, допълни доц. Петкова.

По думите й, в момента се лекува единствено причината за постъпването. Ако се установи друг здравословен проблем, пациентът трябва да бъде приет отново, в противен случай допълнителните услуги остават за сметка на заведението.

„От друга страна, НЗОК ще преведе средства на болницата за всяка извършена услуга и по този начин няма да работим на загуба, както сега.“ – допълни доц. Петкова.

Според управителя на УМБАЛ „Света Марина“ проф. Красимир Иванов, самоцелното въвеждане на диагностичните групи няма да доведе до желания резултат. Затова, успоредно със смяната на модела на финансиране, трябва да се увеличи бюджетът за здравеопазване.

„Наистина ръстът в бюджета е добър, но не е достатъчен.“ –  коментира проф. Иванов.

„Безусловно трябва да се въведат свързаните групи, защото тази система е справедлива и ефективна.“ – заяви от своя страна управителят на варненската Военна болница д-р Ивайло Въжаров.

 

 

 

 

 

 

Коментари