Публикация

Тази години у нас са регистрирани нови 38 случая на СПИН


На 17 май се отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.  

Това е не само ден за почит към паметта на починалите, но и призив за повишаване на обществената толерантност към заболелите.

 

За седемнадесета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването, Програмата на ООН за ХИВ/СПИН и Коалиция „Анти-СПИН” организират у нас разнообразни инициативи.

 

В София от 11:00 часа на езерото „Ариана” ще бъде поставена голяма панделка от червени балони – символ на борбата срещу заболяването. От 19:00 часа в Центъра за култура и сътрудничество „Френски институт” (ул. „Дякон Игнатий” 2) ще бъде организирана безплатна прожекция на филми, с цел повишаване информираността на младите хора по въпросите за болестта.

 

Всеки, който желае да изрази почит към жертвите на СПИН и подкрепа на техните близки, може да го направи, като точно в 21:00 часа изключи осветлението и запали свещ на прозореца на дома си.

 

Подобни инициативи ще бъдат организирани в още 14 големи градове в страната.

           

По последни данни, с заболяването живеят 35 млн. души по света, от които 2 милиона деца.

 

В България към 15 май са регистрирани общо 976 ХИВ серопозитивни лица, 50 на сто от които са млади хора на възраст от 15 до 29 години.

 

През тази година новорегистрираните са 38. Броят на хората, за които има данни, че са починали, 322.

Коментари