Публикация

Б.Обама: От здравните разходи зависи финансовата стабилност


Президентът Барак Обама приветства предложението на американската здравна индустрия да намали разходите с 2 трилиона долара през следващите 10 години и го определи като принос към започнатата от правителството реформа на здравната система.

През последната седмица президентът нарече доброволното свиване на разходите "глътка чист въздух" по пътя на здравната реформа в момент, когато неговата администрация полага усилия да включи в разходите нуждите на 45 милиона американци без здравна осигуровка, като не доутежнява бюджетния дефицит.


Според споразумението, факторите в здравната индустрия - застрахователи, болници, лекари и производители на лекарства -  ще работят за редуциране на ръста на разходите за здравеопазване с 1,5% годишно. Това ще улесни правителството при увеличаването на разходите за хората без здравна осигуровка.

Барак Обама заяви, че контролът върху разходите за здравеопазване има съдбоносно значение за възстановяване на финансовата дисциплина.Той посочи, че от здравните разходи зависят финансовата стабилност на семействата, на бизнеса и на самото правителство.


САЩ харчат 2, 2 трилиона годишно за медицинско обслужване, което е около 16% от брутния вътрешен продукт – повече от всяка друга развита икономика. Дори след обявеното предложение за свиване на разходите, до 2019 година процентът ще стане 18, но без тях той щеше да бъде 21.


Споразумението за намаляване на разходите  е жест и отстъпка от страна на индустриалците в момент, когато здравната реформа набира скорост сред законодателите.
Според експертите, с това обещание индустриалците се опитват да увеличат възможностите си за намеса при приемането законопроекта.


Някои среди  в сферата на здравеопазването настояват в плановете на правителството за здравно осигуряване да не бъдат пренебрегнати семействата от средната класа, а производителите на лекарства и лекарите са загрижени от переспективите за силна регулация и възможен контрол над цените.

Коментари