Публикация

Министър Москов: Всеки директор, който се възпротиви на сливането на болници, ще бъде отстранен

В плановете на здравния министър се предвижда още комплексните онкологични центрове, центровете за психично здраве и центровете за лечение на кожно-венерически заболявания да се слеят с най-близката общинска болница


Всеки директор, който се възпротиви на идеята за сливане на болници, ще бъде отстранен, обяви здравният министър д-р Петър Москов  по повод отстраняването на д-р Дечо Дечев от директорския пост на УМБАЛ  „Св. Иван Рилски."

„Започнахме със сливане на Александровска и „Св. Иван Рилски", защото единствено от „Св. Иван Рилски" постоянно в последните два месеца идваха притеснения за това, че методиката за финансиране на лечебните заведения ограничава тяхната дейност. Тоест нашето желание беше първо на тях да дадем възможността да ги освободим от разходи, за да може наистина методиката да не ги ощетява. Да, аз нямах никаква идея да се занимавам със смяна на директори. Разбрах, че директорът на "Иван Рилски"

д-р Дечев се противопоставя на новата методика за 

финансиране - естествено е намери друго място в живота 

Москов обясни, че сливането на болници няма да обедини клиничните звена в лечебните заведения, а само техните администрации. Целта според него да се спестят пари. Ако някой от тези директори на болници ми обясни, че трябва да се конкурират по административните си услуги, а не по качеството си на лечение, ще го бия с пръчки", допълни той.

Намерението за сливане на болници има за цел да обедини в едно административните им звена, посочи министърът, и добави, че процесът по сливане ще запази идентичността на всяко от лечебните заведения. Той даде пример с карето на бившата Медицинска академия, в което днес са Александровска болница „Св. Иван Рилски" и още седем лечебни заведения.

„Идеята за това е дейността по администрирането на всички тези девет болници, които са на три минути една от друга пеша, да бъде обединено в едно общо дружество. По този начин оптимизираме разходите за дейности, които не са пряко свързани с медицинската дейност. Запазваме и идентичността, и структурата, и лейбъла. Само администрациите във всяка една от тези болници е между 30, 40, 50, 70, 100 човека. Тези хора получават средно по 100 лева на месец. Кому е нужно това?", запита Москов.

В плановете на здравния министър се предвижда още 

комплексните онкологични центрове да се 

слеят с най-близките общински болници

Аналогични са намеренията относно центровете за психично здраве и центровете за лечение на кожно-венерически заболявания - да се слеят с най-близката многопрофилна болница за активно лечение. Здравната каса пък ще може да отказва сключване на договори с болници, чиято дейност е в излишък за определено време.

Коментари

интересно дали администрацията за една болница е достатъчна да обслужва 7 болници от "карето". Няма ли да се окаже отново в ущърб на пациентите? Това ли е основния разход на средства? А с хората какво ще се случи? (принципно си питам, понеже четох и интервюто с д-р Дечев