Публикация

МАЛКИ „ЩУРЧЕТА” САДЯТ ЛЕЧЕБНИ РАСТЕНИЯ В ГРАДИНАТА НА МУЗЕЯ ”ХИПОКРАТ”

Беше проведена тардиционната градинарска акция с малки деца, с цел да се научат да общуват със земята и растенията.


МАЛКИ „ЩУРЧЕТА” САДЯТ ЛЕЧЕБНИ РАСТЕНИЯ В ГРАДИНАТА НА МУЗЕЯ ”ХИПОКРАТ”

На 23-ти април тази година по предварителна уговорка с ЦДГ”Щурче” в градината на музейна аптека „Хипократ” дойдоха десетина петгодишни децая заедно със своите майки, да садят лечебни растения. Градинарската акция стана вече традиционна, от миналага година малчуганите идват тука да се учат да работят със земя и да засаждат пролетни цветя и растения. Тази година Надежда Шопова, майката на едно от децата, пое инициативата и се включи в организацията, като донесе много горски и градински лечебни растения, другите деца също дойдоха с малки саксийки с разсад. Надежда, която е агроном по професия, разказа на децата за частите на растенията, като им показа нагледно как излеждат различните корени, стебла и цветове. Ние също бяхме произвели разсад на босилек, петуния, тагетис, лофант. Бяхме подготвили детски градински инструменти, за да се научат децата как да работят с лопатка, търмъче и малка мотичка. Беше им обяснено, че цветята се засаждат на постоянното им място и трябва да мине известно време, докато свикнат с него и се захванат.

След акто приключихме със засаждането, децата получиха по една тетрадка, да си водят в нея природен дневник и по една книжка от послединя бр. на сп. „Изворче”, в чието приложено имаше пакетче лимец. Получиха и по една малка саксийка с разсад на цветя, която да наблюдават и описват вкъщи. Обещаха да идват често да поливат своите цветя (всяко дете си е обозначило насажденията с цветно книжно лале) и наистина се отбиват следобед, като приключат в детската градина.

Така завърши първият етап от съвместната градинарска дейност с ЦДГ”Щурче”, която тази година чества своя 25-годишен юбилей. Но предстоят още изненади за приятелите на градината по случай 1-ви юни и 24-ти юни, Еньов ден, които засега ще запазим в тайна.

Коментари

Ще кача снимките довечера.