Публикация

МЗ готово на отстъпки по наредбата за специализациите

Джипита обявиха, че за практиките е непосилно да плащат 860 лв. заплата на обучаващи се


Министерството на здравеопазването е готово да обсъди с представители на общопрактикуващите лекари промени в новата Наредба №1 за специализациите. Това заяви на пресконференция д-р Ваньо Шарков, зам.-министър. От гледна точка на лекарите проблемно е задължителното заплащане от 860 лв., което трябва да се осигури на специализантите. От сдружението на джипитата коментираха, че такава сума е непосилна за акредитираните практики за обучение (над 60 в цялата страна).

Д-р Шарков допълни, че ще има промени в наредбата за специализантите по денталната медицина. По думите му за акредитираните болници не е проблем да поемат обучението и заплащането на бъдещите специалисти. По предварителна заявка директорите са обявили 607 места. В момента в тези болници на трудов договор работят 264 специализанти – 162 новозавършили лекари и 102, които са започнали по старата наредба № 34, но са прехвърлени към новата.

През май т. г. „Александровска болница“ ще сключи 55 трудови договора с лекари специализанти, обяви директорът д-р Костадин Ангелов. По думите му лечебното заведение не изпитва трудности с изискванията на новата наредба.

От МЗ обявиха финала на проект за финансиране на специализанти с европейски пари на стойност 6,74 млн. лева. Те са покрили таксите за практическо и теоретично обучение на 650 души (603 лекари и 47 зъболекари). Осигурени са им били още стипендии в размер на две минимални работни заплати, комплект медицинска и учебна литература в размер на 1200 лв. и други придобивки. Искаме младите лекари да останат да специализират и да работят в страната, коментира зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски. Той подчерта, че МЗ подкрепя създаването на стимули за медицинските кадри у нас и през новия програмен период, но не даде повече конкретика.

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Здравна политика мз общопрактикуващи лекари д-р Ваньо Шарков специализации наредба за специализации д-р Адам Персенски

Коментари

Работа за 860лв - смешка. и после защо лекарите напускат страната!