Публикация

„ЕКОФАРМ” И МЦ „Д-Р ХАЙВАЗОВ” ПРЕДСТАВИХА: „РОЛЯТА НА ХОНДРОСЕЙВ ПРИ УВРЕДАТА НА СТАВНИЯ ХРУЩЯЛ” И „ХРУЩЯЛНО – ВЪЗСТАНОВИТЕЛНАТА ХИРУРГИЯ – РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА СЪС СТАВНИТЕ ДЕГЕНЕРАЦИИ”

На 28.04.2015г., д-р Евелин Хайвазов , специалист по артроскопски оперативни интервенции на коляното изнесе презентация на тема: „Ролята на Хондросейв при увреда на ставния хрущял”, на която беше представена и Хрущялно – възстановителната хирургия.


„ЕКОФАРМ” И МЦ „Д-Р ХАЙВАЗОВ” ПРЕДСТАВИХА:

„РОЛЯТА НА ХОНДРОСЕЙВ ПРИ УВРЕДАТА НА СТАВНИЯ ХРУЩЯЛ”

И

„ХРУЩЯЛНО – ВЪЗСТАНОВИТЕЛНАТА ХИРУРГИЯ – РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА СЪС СТАВНИТЕ ДЕГЕНЕРАЦИИ”

На 28.04.2015г., в конферентната зала на МЦ „Д-р Хайвазов” се проведе презентация на теми:

„Ролята на Хондросейв при увреда на ставния хрущял” и „Хрущялно – възстановителната хирургия – решение на проблема със ставните дегенерации”.

Продукта Хондросейв беше представен от един от най-утвърдените у нас специалисти по артроскопски оперативни интервенции на коляното, артроскопска пластика на ПКВ и артроскопия на раменна става – д-р Евелин Хайвазов, ортопед.

Chondrosave е хранителна добавка, която се препоръчва за подпомагане на възстановителните процеси на ставния хрущял и забавяне на дегенерацията му при:

  • Остеоартроза /ОА/ и нейните усложнения;
  • Натоварване на ставния апарат при спорт и усилен физически труд;
  • За по-бързо възстановяване на меките тъкани при травми.

Увредата на ставния хрущял /остеоартрозата /ОА/ е едно изключително голямо и социално значимо заболяване.

50% от всички ревматични болести в света се падат на остеоартрозата /ОА/. От това заболяване боледуват почти 50% от хората над 60г., а в световен мащаб засегнатите от него са около 12% -15%.

12,1% от населението в САЩ боледуват от остеоартроза. Това са 15 800 000 души, на възраст между 25 и 74г.

Проявява се с болки и възпаление в ставите и основно в колянната става. 75% от дегенеративните ставни заболявания започват именно с тези симптоми.

Социалния статус на засегнатите от това заболяване хора спада изключително много, тъй като то води до загуба на работоспособност, вследствие на настъпващата инвалидизация /обездвижване на засегнатите стави/.

Основната функция на ставния хрущял е да поема натоварванията в ставите. Той е абсорбера на натоварванията в ставите в човешкото тяло и когато изгуби своя амортизиращ ефект, започват проблемите със ставите.

Когато ставния хрущял не може да задържи водата, която е необходима за абсорбцията на натоварванията, той става неефективен, околоставните структури се променят и така се пораждат хроничната болка и загубата на подвижност.

Една особено рискова за ОА група хора, са занимаващите се със спорт.

Относно честота на увредата на ставния хрущял, основно е засегната колянната става, следвана от тазобедрената става и малките стави на ръцете.

На презентацията д-р Хайвазов представи и Хрущялно-възстановителната хирургия, като решение на проблема с увредените стави.

Повече от 63% от артроскопираните колена по повод връзкова или менискална увреда се оказват с дефекти на ставния хрущял.

На 10 000 пациенти 90 претърпяват артроскопски процедури.

С 5% на година се увеличават операциите за възстановяване на ставния хрущял.

Решенията, които дава хрущялно-възстановителната хирургия са:

  • Облекчава болката;
  • Възстановява нормалната функция на ставата;
  • Забавя или спира развитието на дегенеративните заболявания;
  • Отлага във времето или премахва необходимостта от ставно протезиране.

Гости на събитието бяха Общопрактикуващи лекари от 6здравни заведения, които освен че изслушаха с интерес темите за Хондросейв и хрущялно-възстановителната хирургия, имаха и възможността да разгледат новите кабинети по всички 18 специалности в МЦ „Д-р Хайвазов”, в това число: новата и модерна апаратура в залата за Физиотерапия и рехабилитация и рентгена за цяло тяло в кабинета по Образната диагностика, който рентген е едва третият по рода си в София!

В заключение на презентацията, д-р Хайвазов обобщи, че има решение на проблема в хрущялната патология.

Коментари