Публикация

Безплатни имунологични прегледи в УМБАЛ "Св.Георги"

На 29 и 30 април ще се проведат безплатни прегледи и консултации на хора със съмнения за първични имунни дефицити. Инициативата е по случай Световния ден на имунологията- 29 април.


Всички  пациенти трябва да знаят, че не са необходими направления. Прегледите  ще се проведат в Катедрата по имунология от 8 до 10 часа сутринта.

Първичните имунни дефицити са вродени заболявания,  които се характеризират с липсата на едно или няколко звена на имунния отговор. Най-честите  симптоми са хроничните и повтарящи се инфекции. Моят съвет към всички родители е: ако децата ви боледуват 3-4 пъти на година от инфекциозни заболявания добре е да бъдат изследвани.

Миналата година също имахме такава инициатива. Бяха прегледани 16 пациента, като при 1 от тях се установи наличието на имунен дефицит.

Днес тържествено отбелязахме Световния ден на имунологията, където пред  параклиса "Свети Георги" в двора на университета лекари, преподаватели, представители на пациентски организации,  присъстваха на молебен за здраве.Балони с хелий  полетяха в небето в знак на солидарност към милионите болни с имуно-медиирани заболявания.

Коментари