Публикация

Гениталните брадавици могат да се лекуват


Д-р Емил Бърдаров, дерматолог в университетската болница „Александровска”, в интервю за Хелт медия:


Преодоля ли се у хората стеснението да се обръщат веднага към лекар, когато забележат промени в областта на гениталиите си?
За съжаление, още обикновено първо се разпитват близки и познати, пробват се различни лечебни, а често и псевдолечебни методи, докато накрая пациентът попадне при професионалист. А това забавяне понякога е доста опасно.


Напоследък се обръща сериозно внимание на заболяванията, причинявани от човешкия папиломен вирус (HPV), а сред тях са именно кондиломите, наричани и полови брадавици...
Точно така е, различните серотипове на този вирус причиняват различни заболявания  – рак на маточната шийка при жените, рак на пикочния мехур или кондиломи, а дори и обикновените брадавици и т.н. „кокоши тръни”. При всички тези заболявания е важно навреме да се постави диагнозата и да се проведе професионално лечение.


Тези заболявания могат да се предават при сексуален контакт. Какви са първите признаци при кондиломите (гениталните брадавици)?
Те засягат и двата пола. В началото след инфектирането има един скрит период (1 – 6 месеца) без никаква клинична изява. Точно това е моментът, когато човек предава заболяването на партньорите си  неволно, защото самият той не знае, че е заразен. Някои хора със силен имунитет остават само носители, без самите те да имат развити кондиломи.

Но типичното начало е като малка островърха пъпка в областта на гениталиите, след това се появяват и други, а ако не се лекуват, могат да достигнат доста големи размери. Най-често при нас идват пациенти с кондиломи с големина от лещено зърно до размера на монета от 2 стотинки.


Какво е съвременното лечение на гениталните брадавици?
Преди време те се лекуваха с по-инвазивни и несигурни методи – изгаряне с ток, с лазер, с течен азот и др.
Но от скоро в България е достъпен препаратът „Алдара”, който преди това трябваше да се купува от Гърция или от Западна Европа. Той е много лесен за приложение и изключително ефективен. Но може би основното достойнство на този препарат е, че след неговото приложение се получават най-малко рецидиви на заболяването.

 Защото по принцип основният проблем при лечението на гениталните брадавици е склонността за рецидиви. Това е вирусно заболяване, както вече изяснихме, и за справянето с него най-важен е имунитетът. А „Алдара” води до засилване на клетъчния и хуморалния имунитет. По този начин в максимална степен се избягват и рецидивите.


С това ново лечение за колко време може да се преодолее проблемът?
Лечението е ново за България, но много изпитано по света. Препаратът се прилага три пъти седмично, например в понеделник, сряда и петък вечер след измиване и подсушаване на съответната зона. Опаковката е разделена в индивидуални апликатори за всяко намазване.  Според резултата, приложението е от 2 – 3 до 16 седмици.


При какви други кожни проблеми може да помогне „Алдара”? 
При повърхностен базоцелуларен карцином – една от често срещаните форми на кожен рак, който най-често се появява по лицето. При този тип карциноми по лекарска преценка може да се избегне необходимостта от оперативно лечение и съответно от траен белег.
Но при всички случаи най-важен е прегледът при дерматолог и преценката на конкретното състояние на пациента.

Коментари