Публикация

Каква профилакатика за рака на правото и дебелото черво да изберем?

Фекални тестове или ендоскопска диагностика- какви са възможностите за скрининг на рака на дебелото черво в Хирургичен Център Матев гр. Стара Загора. Ежегодно откриваме 30 нови случая на заболяването.


Поради липса на постоянно действаща Национална програма за профилактика на рака на дебелото черво, ние в „Хирургичен Център Матев” – Стара Загора се опитваме да запълним тази празнота. Повече от 3000 български мъже и жени се разболяват ежегодно от рак на дебелото черво. Повечето са в напреднал стадий. Правилната профилактика може да помогне на една част от хората да не се срещнат изобщо с рака чрез излекуване на предраковите заболявания, а на друга част заболяването да се открие и лекува в ранен стадий. Работим с всички български граждани от цялата страна. Открит в първи стадий, ракът на дебелото черво се излекува успешно в 90% от случаите.


Ние сме един от първите скрининг центрове в България. Сертифицирани сме от Регионална Здравна Инспекция за осъществяване на дейността по профилактика и диагностика на онкологични заболявания.

Лекарите, работещи по програмата за онкологична профилактика си партнират с водещи международно известни специалисти от Високотехнологична болница в Стара Загора. При откриване на рак на дебелото черво, пациентите имат възможността за бъдат лекувани съгласно най-високите стандарти за лечение на това заболяване.


Първа Възможност - неинвазивно изследване с фекална проба:

Тест за окултно кървене / FOBT screening/

На всички мъже и жени над 50 години е препоръчително да си извършват тест за профилактика на рака на дебелото черво чрез фекален тест за скрито кървене. Оплакванията при рак варират и не всекичовек има симптоми. Изследвания показват, че смъртността от рак на дебелото черво може да бъде намалена с 16% при тези, които си извършват този тест в сравнение с останалите хора.

Целта е заболяването да се открие рано, когато шансът за пълно излекуване е най-голям.
Тестът може да бъде извършен на място, или фекалната проба да бъде изпратена с куриер.

/ за въпроси тел: 0700 14010/. Това е тест за невидимо кървене, като положителен тест не означава наличие на рак, но изисква допълнително изследване.

Около 98% ще имат нормален резултат. При тях тестът е отново наложителен след една година.

Двама от сто изследвани ще имат положителен тест за скрито кървене. Те ще бъдат поканени за консултация и евентуално за колоноскопия.

След положителен тест и колоноскопия: при 4 от 10 пациенти ще имат нормален резултат, при 5 от 10 пациенти ще се открие полип, при 1 от 10 пациенти ще се открие рак на дебелото черво.

Използваме само тестове на имунологичен принцип, т.е. не се изисква спазване на бяла диета!

Тестът може да бъде извършен в Стара Загора или фекалната проба да бъде изпратена с куриер. / за въпроси тел: 0700 14010/. Цена 20 лв. Получаване на резултати по мейл или SMS. Заплащане с наложен платеж при получаване на пробата.

Втора Възможност - неинвазивен тест с фекална прба

М2-PK тест – тест за откриване на рак и полипи на червата.

M2-PK/пируват киназа/ тест е скринингов метод със специфичност 91% за поставяне на ранна диагноза на безсимптомни хора с рак на дебелото черво или доброкачествени полипи чрез доказване на ензима M2-PKвъв фекалиите.
Представлява тест само за професионална (от медицинско лице) употреба. Резултатът от теста не се влияе от приема на каквато и да било храна и съответно никакви ограничения в диетичния режим не са необходими преди взимането на материал от изпражненията.


Тестът не измерва кръвта в изпражненията, а разпознава ензимът M2-PK (M2-пируват киназа) който се проявява при ракови заболявания.
- M2-PK Quick тест може да разпознае кървящи и некървящи полипи и тумори и има значително по-висока чувствителност в сравнение със стандартните тестове за окултни кръвоизливи FOBT в изпражненията.Тестът може да бъде извършен в Стара Загора или фекалната проба да бъде изпратена с куриер.

Трета възможност - инвазивно изследване на лявата половина на дебелото черво

Гъвкава Сигмоидоскопия за скрининг на рака на дебелото черво

Извършването на сигмоидоскопия увеличава шанса за откриване на безсимптомно протичащо заболяване. Най-често това са полипи на дебелото черво, които, ако не се открият навреме, нарастват и се израждат раково. При полипи над 4 см вероятността за злокачествено израждане е 40%. При пациенти с профилактика, започнала на 55 години чрез ежегодна сигмоидоскопия, вероятността да се разболеят от рак намалява с 25%. Смъртносттта от рак на дебелото черво може да се намали с 30% в резултат на изследване на всички застрашени, според медицинските проучвания.

Профилктика чрез сигмоидоскопия - за кого?

Всички мъже и жени, навършили 55 години. Можете да планирате посещение в удобен за Вас момент през годината. 

Не е необходимо да представяте направление от лекар. Предварително запазете час. Напълно безболезнено изследване. Не изисква упойка. Извършва се от Д-р Атанас Матев. Необходима е предварителна подготовка / от предният ден/ за изпразване на дебело черво. Не изисква престой. Продължителност 5-15 мин. Без загуба на трудоспособност. Можете да шофирате веднага.

Подготовка за ендоскопско изследване на дебелото черво:

От аптеката си купувате два броя прахчета „Фортранс”. Подготовката започва около 12,00 часа в деня, преди изследването. Всяко прахче се разтваря съответно в един литър вода. Започва да се пие в 12 часа и до около 18 часа трябва да се изпие цялото количество течност (2 литра). В деня на изследването не се закусва. Може да се приемат сладки, бистри течности до 7 сутринта.

За това как да се подготвите за изследване, не се колебайте да попитате на тел: 0700 140 10

Четвърта възможност – инвазивно изследване на цялото дебело черво с обща анестезия

Тотална колоноскопия

Ако сте над 65 години и досега не сте се подлагал на изследване, това е най-подходящата за Вас профилактика. Изследване на цялото дебело черво. Извършва се с обща анестезия. Подготовката за изследване с Фортранс се извършва в дома в деня преди визитата. Това е най-точното изследване с възможност за отстраняване на полипи и вземане на биопсии. Времето на престой в „Хирургичен Център Матев” е около 4 часа. ( от 11 часа до 3 часа). Центърът разполага с четири легла за настаняване на пациенти.

Притеснителни симптоми  

- Кървене от ануса

- Промяна в ритъма на дефекация и/или диарийни изхождания, продължаващи повече от 4 седмици
- Опипваща се формация в дясната коремна половина, по хода на дебелото черво;
- Опипващ се тумор в ректума
- Анално кървене, при пациенти след 50-годишна възраст, без анални симптоми
- Необяснима желязодефицитна анемия
- Редукция на тегло

При поставяне на диагнозата над 85% от пациентите имат посочените симптоми, но само една трета от тях биват насочвани към специалист в незабавен порядък.

Не се колебайте да се информирате допълнително на 0700 140 10 или 0888395060

Профилактиката на рака на дебело черво спасява живот!

През 2014 година сме открили и доказали 31 нови случая на болестта!

Хирургичен център Матев, гр.Стара Загора ,ул. Цар Иван Асен Втори 115

GPS координати 42.426839, 25.622112

Прикачени файлове

скрининг на рака на дебелото черво

Коментари