Публикация

Сенната хрема е алергия, чиято причина трябва да бъде установена

Сенната хрема е алергия, чиято причина трябва да бъде установена

Колкото повече се отлага изследването на алергичните симптоми, толкова по-трудно става установяването на първопричината за възникването на алергията


Между 20 и 40% са страдащите от различни видове алергия в световен мащаб, сочат данните на Световната здравна организация. Само за последните 20 години хората с различни алергии, бронхиална астма и алергичен ринит са се увеличили три пъти. До 2050 година всеки втори жител на земята ще бъде засегнат от алергична болест – са стряскащите прогнози на специалистите алерголози.

Много висок процент от страдащите от някакъв тип алергия – около 55 %, са с неустановена причина за алергичното заболяване.Колкото повече се отлага изследването на сиптомите, толкова по-трудно става установяването на първопричината за възникването на алергията. Повечето хора с алергия имат чувствителност не само към цветния прашец, но и към домашния прах. Затова пристъпите на кихане, кашлица и досадна сенна хрема ги преследват целогодишно. Вместо да се лекуват, някои  се опитват да се приспособят и използват съдостесняващи капки за лечение на сенната хрема. Доказано е обаче, че употреба им 3-4 пъти дневно в продължение на година предизвиква пареза на съдовете на носа и необратими нарушения на лигавицата.

Друга сериозна грешка е пропускането на първите сигнали. Веднага трябва да се постави точна диагноза, включително да се определи на какви именно алергени реагира организмът. След анализ на резултатите от тестовете алергологът най-често прави допълнителни изследвания и едва тогава назначава схема на лечение и облекчаване на алергичните реакции. При 70 % от пациентите алергията се е проявила на възраст до 14 години, като наследствеността играе огромна роля.

Първите симптоми, които трябва да са повод за консултация с алерголог са:

  • кашлица през нощта или пристъпи на кашлица при физическо натоварване;
  • кашлица след или при контакт с алергени;
  • сенна хрема;
  • хрипове в бронхите,
  • усещане за тежест в гърдите;
  • затруднено дишане; 
  • необходимост след събуждане да се седи в леглото, докато се нормализира дишането.

Признаците на дадена алергия изчезнат, но при срив в имунната система – след тежко инфекциозно заболяване или силен стрес, болестта отново може да се върне. 

Коментари