Публикация

“ЛИНА” обявява май за месец на кръвните групи

“ЛИНА” обявява май за месец на кръвните групи


От Медико-диагностична лаборатория „ЛИНА” продължават с кампаниите, които целят да насърчат пациентите да си правят най-важните изследвания и тестове. Затова през месец май във всички филиали на лабораторията в областта, определянето на кръвна група ще става на цена от 10 лева вместо стандартните 20 лева. Най-често на изследването се подлагат бременни жени, професионални спортисти и хората с рискови професии, като пожарникари, полицаи и военни.

„По-голямата част от пациентите не знаят коя кръвна група са, а това е важна информация, която в даден момент може да е от определящо значение”, казват от „ЛИНА”.

Изследването се извършва по кръвногрупова система АВО и дава информация за кръвната група и и резус-фактора, който може да е положителен или отрицателен. Необходимо е при отиване в лабораторията, пациентът да носи документ за самоличност – лична карта, шофьорска книжка или международен паспорт. Ако лицето е под 14-годишна възраст, задължително трябва да е придружено от родител, който да представи лична карта и копие на акта за раждане на детето. За изследването се взима венозна кръв, като резултатът излиза в рамките на деня. На място, в лабораторията, пациентът получава официален документ, който представлява фиш за имуно-хематологично изследване с вписани кръвната група и резус-фактор. Фишът е подпечатан от лекаря, извършил изследването. Пациентът получава и картонче за кръвната си група, което е само за негово ползване.

Изследванията се извършват във всички филиали на „ЛИНА” в: Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Карнобат, Сунгурларе, Айтос, Руен, Царево, и Средец. Към цената трябва да бъде прибавена и 2 лева такса за манипулация. 

Коментари