Публикация

Гени определят продължителността на женската плодовитост


Изследователски екипи от различни страни, независимо един от друг, са установили, че определени гени влияят върху продължителността на женската плодовитост, съобщи сп. Nature Genetics.

Учени от САЩ, Исландия, Холандия и Австралия са проследили най-разпространените вариации на ДНК сред жени от различни континенти и са сравнили данните от генетичния анализ с  възрастта, на която настъпват различните репродуктивни етапи.

Четирите екипа са установили, че различните вариации на гена  LIN28B определят възрастта, на която при момичетата настъпва първият менструален цикъл. 
Генът управлява синтеза на белтък, контролиращ съотношението на други белтъци, които се синтезират в човешкия организъм. 

Предишни изследвания показаха, че същият ген влияе на ръста.  
Според учените, новото откритие донякъде обяснява защо момичетата, при които първият цикъл е в ранна възраст, обикновено остават ниски на ръст.

Екипът от университета „Еразмус” в Ротердам (Холандия) е установил, че наред с LIN28B и други свързани с ръста гени влияят на настъпването на половата зрелост.

Междувременно исландската изследователска група е идентифицирала гените, определящи началото на менопаузата, която настъпва между 40- и 60-годишна възраст.

 

Коментари