Публикация

Млада майка дари кувьоз на Отделението по неонатология на МБАЛ Бургас

Дарителката се казва Десислава Дюлгерян. Тя е от Бургас и е родила и двете си деца в Бургаската болница.


Млада майкадари на Отделението по неонатология на МБАЛ Бургас последен модел кувьоз. Дарението бе получено днес от началника на отделението д-р Слава Коларова и зам.-директора на МБАЛ Бургас д-р Светлозар Георгиев. Те благодариха на дарителката и я увериха, че кувьозът ще се използва още от първия ден.

Дарителката се казва Десислава Дюлгерян. Тя е от Бургас и е родила и двете си деца в Бургаската болница. Сега синът й е на 13 години, а дъщеря й – почти на две. „Благодарна съм на лекарите в МБАЛ Бургас, бях доволна от престоя тук и от положените грижи. Отдавна исках да направя дарение, а от кувьоз винаги има нужда“, каза днес дарителката. Тя допълни, че много уважава лекарската професия и би искала примерът й да бъде последван.

Кувьозът е Isollette C 2000 на германската фирма Dräger. Това е последният модел на марката, друг такъв няма в нито една болница в региона. Температурата, влажността и кислородът в кувьоза се програмират по зададени от лекарите параметри и се следят със сензори, за да бъдат в едни и същи граници. Най-важното предимство на сервоуправлението е точната концентрация на кислород, за да се предпази ретината на недоносеното бебе от увреждане. Дори и отворен, кувьозът съхранява параметрите непроменени.

В Отделението по неонатология на МБАЛ Бургас годишно полагат грижи за близо 2000 деца. Тук прекарват първите си дни бебетата на майките, които раждат по оперативен път. Основна задача на отделението е да „отгледа“ недоносените бебета. Тук спасяват деца, родени с тегло под килограм. Най-малкото новородено, което лекарите в неонатологията впоследствие са изписали живо и здраво, е тежало едва 700 грама.

Коментари