Млада майка дари кувьоз на Отделението по неонатология на МБАЛ Бургас
УМБАЛ Бургас АД
УМБАЛ Бургас АД
Лечебно заведение
Млада майка дари кувьоз на Отделението по неонатология на МБАЛ Бургас

Млада майка дари кувьоз на Отделението по неонатология на МБАЛ Бургас

Дарителката се казва Десислава Дюлгерян. Тя е от Бургас и е родила и двете си деца в Бургаската болница.

Млада майкадари на Отделението по неонатология на МБАЛ Бургас последен модел кувьоз. Дарението бе получено днес от началника на отделението д-р Слава Коларова и зам.-директора на МБАЛ Бургас д-р Светлозар Георгиев. Те благодариха на дарителката и я увериха, че кувьозът ще се използва още от първия ден.

Дарителката се казва Десислава Дюлгерян. Тя е от Бургас и е родила и двете си деца в Бургаската болница. Сега синът й е на 13 години, а дъщеря й – почти на две. „Благодарна съм на лекарите в МБАЛ Бургас, бях доволна от престоя тук и от положените грижи. Отдавна исках да направя дарение, а от кувьоз винаги има нужда“, каза днес дарителката. Тя допълни, че много уважава лекарската професия и би искала примерът й да бъде последван.

Кувьозът е Isollette C 2000 на германската фирма Dräger. Това е последният модел на марката, друг такъв няма в нито една болница в региона. Температурата, влажността и кислородът в кувьоза се програмират по зададени от лекарите параметри и се следят със сензори, за да бъдат в едни и същи граници. Най-важното предимство на сервоуправлението е точната концентрация на кислород, за да се предпази ретината на недоносеното бебе от увреждане. Дори и отворен, кувьозът съхранява параметрите непроменени.

В Отделението по неонатология на МБАЛ Бургас годишно полагат грижи за близо 2000 деца. Тук прекарват първите си дни бебетата на майките, които раждат по оперативен път. Основна задача на отделението е да „отгледа“ недоносените бебета. Тук спасяват деца, родени с тегло под килограм. Най-малкото новородено, което лекарите в неонатологията впоследствие са изписали живо и здраво, е тежало едва 700 грама.

Мнения