Публикация

Ако не се лекува, миомата може да достигне огромни размери

Профилактичните прегледи спасяват жените от тежки усложнения и спестяват болки и страдания


Миомите са най-честите тумори на женските полови органи, които обикновено протичат без симптоми и без оплаквания.

Образуванието нараства неусетно понякога и се открива чак, когато стане няколко килограма и започне да притиска съседни органи. При някои може да стане пречка за забременяване или за износване на бебето. Повечето пациентки обикновено търсят помощ при гинеколог, когато получат обилни генитални кръвоизливи, силни болки и дискомфорт ниско в корема, тежест или подуване. По време на първите прегледи някои от болните вече са загубили толкова много кръв, че са развили анемия и са неработоспособни.

Миомите се развиват при жени в репродуктивна възраст – обикновено над 35 г., и са свързани с промени в менструалния цикъл, като той може да стане болезнен, по-обилен или по-продължителен. До настъпване на менопаузата най-малко половината от жените имат различен брой миоми с различна големина. По-често се срещат при пациентки, чиито майки са страдали от това заболяване. Миомите са доброкачествени и рядко се израждат злакочествено, но ако не се лекуват, могат да стигнат огромни размери, понякога като 8-месечна бременност.

В своята практика съм лекувал и 20-годишни момичета от доброкачествени заболявания. Много често заболяването се диагностицира, когато жената забременее. В момента следя състоянието на бъдеща майка, при която открих 10 миомни възела, защото не беше ходила на преглед при гинеколог години наред.

След като бъде диагностицирана миомата, трябва да се наблюдава от акушер-гинеколог през 6 месеца. Лечението на доброкачествените тумори може да се проведе консервативно с препарат, който не я унищожава, но ограничава развитието й. Тази терапия е изключително резултатна за случаите, в които е приложима, но е доста скъпа – около 300 лева на месец.

При част от болните се налага миомата да бъде отстранена оперативно, дори диаметърът на образуванието да е едва 1 см, защото създава сериозни проблеми с цикъла, води до тежки кръвозагуби и анемия. Операцията за отстраняването й или за премахването на цялата матка заради миоматозна болест е втората по честота АГ операция след Цезаровото сечение, сочат медицински проучвания у нас.

Моят съвет към жените е поне 1 път годишно да се консултират с АГ специалист. Задължително е прегледът да включва и изследване с вагинален ехограф, който позволява на лекаря да открие и най-малките миомни възелчета. В последните години вече се говори за миоматозна болест, защото дори един възел на практика може да бъде съвкупност от няколко образувания с обща капсула.

Добре е дамите да се възползват от кампанията за безплатни прегледи, която тече в 15 града в страната и цели да ги информира и да проследи терапията на пациентки с миоматозна болест. Инициативата, наречена „Повече за НЕЯ”, е организирана от Национална пациентска организация, с подкрепата на специалисти акушер-гинеколози и ще продължи до юни 2015 г.

Коментари