Публикация

Звезди подкрепят хората със сини устни

На 5 май – деня за борба с белодробната хипертония – известни личности ще застанат зад хората със сини устни в знак на съпричастност и подкрепа.


Кампанията „Сини устни – известните лица на България в подкрепа на хората с пулмонална хипертония“ стартира през месец ноември 2014 г. Ноември е месецът, в който в цял свят се провеждат кампании за по-добра информираност на обществото и ранна диагностика на заболяването пулмонална хипертония. По инициатива на Асоциация Пулмонална хипертония и Националния алианс на хората с редки болести популярни личности подкрепиха публично кампанията.

По повод 5 май, денят определен за Световен ден на пулмоналната хипертония, кампанията „Сини устни” продължава с фотоизложба на открито.

Защо "Сини устни"? Посиняването на устните и на ноктите са едни от характерните симптоми на болестта пулмонална хипертония. Останалите са лесна уморяемост, невъзможност да се извършват елементарни физически действия, като изкачване по стълби, домакинска работа, пазаруване и т.н., тежък задух.
Болестта засяга белите дробове, чиито кръвоносни съдове постепенно се зашушват с кръвни съсиреци, което е и причината за трудното дишане и задуха. В резултат на намалената функция на белите дробове започва да страда и сърцето.
Хората с пулмонална хипертония приемат лекарства, докато са живи, а много от тях в последния стадий на заболяването имат нужда от трансплантация на бял дроб. За съжаление малцина имат късмета да стигнат до такава животоспасяваща операция.
Споделят специалистите, занимаващи се с тази болест, нерядко тези пациенти са "лекувани" години наред от други заболявания, имащи подобни симптоми, което допълнително влошава състоянието им. Именно поради тази причина двете пациентски организации искат да популяризират симптомите на заболяването чрез различни инициативи.

Благодарим на всички за подкрепата към кампанията и хората с редки заболявания!

Коментари