Публикация

Отпадна спорната промяна в наредбата за лекарствата


Всички лекарствени продукти, които са частично заплащани от НЗОК, ще могат да се продават на техните регистрирани най-ниски цени в Европа, касата ще реимбурсира на пациентите една и съща сума за продуктите в дадена група, а те ще доплащат остатъка до стойността на продукта, който им е предписан.

Сумата, която пациентът ще доплаща, би следвало да е намалена, защото цените на производител с новия позитивен списък са намалени с между 10 и 30%.
Здравният министър Евгений Желев и членове на екипа му се договориха с управителния съвет на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители промяната в Наредба №10 от 8 май да отпадне и да се запази режимът, който действаше до момента. Това съобщи за health.bg изпълнителният директор на асоциацията Деян Денев.


Спорната промяна в наредбата предизвика опасения и прогнози, че фирмите ще спрат да продават около 70% от лекарствата по линия на НЗОК и пациентите ще могат да си ги купуват, само ако заплащат изцяло за тях.

Договорената промяната ще гарантира повече и по-достъпни лекарства за българските пациенти след 1 юни, подчерта Деян Денев.

Коментари