Публикация

Алианса на българските акушерки настоява за отделен медицински стандарт за акушерство

Пресконференцията премина под мотото "Акушерките - липсващото звено"


На пресконференцията, която се проведе в деня на акушерките 5 май, Алианса на българските акушерки поиска създаването на отделен медицински стандарт за своята дейност. 
В момента стандарта по акушерство и гинекология е общ, което се явява основен проблем за недостатъчно качественото обслужване на пациентите и води до подобни случаи като този от изминалите седмици. Това противоречи на международната практика в тази сфера и води до пълно неглижиране на акушерските грижи, заяви Емилия Казълова, председател на Алианса на българските акушерки. Според нея е недопустимо да се създават реформи в сферата на майчинството и детското здраве, без участието на акушерките. Тя подчерта, че сегашната нормативна база не дава възможност те да работят самостоятелно, без лекарски надзор.
От своя страна Благовеста Костова, член на Алианса изрази безпокойството си от липсата на добри практики в България и заяви че страната ни заема предпоследно място в Европа по този показател. 
В подкрепа на идеите за промяна на нормативната база застанаха неправителствени организации и БХК. На събитието отсъстваха представители на държавните интституции.

Коментари