Публикация

Екипът на болница "Медлайн" успешно лекува болно от ДЦП сираче от Монтана

Вальо е на 15 г. и все още не може да ходи, но вярва на своите приятели - доктора-вълшебник и късметлийския мечо, че това ще стане


Вальо е на 15 години, но все още не е направил първата си стъпка. Прикован е към инвалидната си количка, но е усмихнат. Сираче е, няма родители, но си има страхотна кака, която се грижи за него, както и още едно братче и сестриче. Едно детско семейство.

Четирите деца остават напълно сами в Монтана, когато майка им умира от рак. Налага се 23-годишната днес Моника да поеме грижите за братчетата и сестричето си. И за Вальо. Отказва се от това да продължи образованието си и да стане фермер, за да гледа болното си от ДЦП братче.Не им е леко. Не само заради грижите и парите, но и заради липсата на жилище. В Монтана обаче не остават безразлични и на сираците е предоставено общинско жилище.

Точно по това време с тях от Пловдив се свързва д-р Невен Енчев, научавайки от медиите за трудната съдба на децата и медицинския проблем на Вальо. "Готови сме да изправим момчето на крака, като поемем напълно безплатно лечението му и медицинската грижа за него. Изпращаме линейка, за да вземе момчето и да го настаним в болница "Медлайн", казва преди една година д-р Енчев.

Екипът в "Медлайн" и лично д-р Янаки Янакиев поемат грижата за момчето и в продължение на една година хвърлят сериозни усилия в битката за това да проходи. Вальо е бил съвсем малък, на една годинка, когато е станало ясно че страда от детска церебрална парализа от статичен тип.Откакто екипът на д-р Невен Енчев го поемат - на момчето са направени поредица от операции, които постепенно го връщат към пълноценен начин на живот. Непрекъснато се провежда рехабилитация. Предстои нова операция.

Вальо нарича д-р Янакиев "вълшебник". Д-р Енчев е неговият най-добър приятел, вярва му, както вярва и на късметлийския мечо - любимата си играчка, с която не се разделя.Вярва, че ще проходи.Дори и да си помага с патерици - ще може да ходи.Когато

порасне, иска да стане полицай - "за да защитава хората, да лови лошите и да кара полицейска кола".

15-годишното момче от Монтана не е единственият приятел на д-р Невен Енчев и екипа му, който вярва във "вълшебника доктор".Само преди месец 14-годишният ученик от Търговската гимназия в Пловдив и автор на книга със стихове Николай Георгиев разказа за своята трудна битка в това да проходи.Тази битка, така както и на Вальо започва с протегнатата ръка на д-р Невен Енчев. И тъй като в тази болест са трима - детето, родителят и лекарите - Ники казва: Моето семейство вече е по-голямо, заедно с родителите и сестра ми, в него са д-р Енчев и рехабилитаторите.

Битката с ДЦП не се води единствено в болницата, защото не е просто една трудна битка, а е кауза. Наред със спонсорството на престижния международен турнир по тенисза юноши и девойки до 18 години, д-р Невен Енчев иницира и турнир за деца с увреждания - за да им покаже, че те имат равноправно място - както на корта, така и в обществото ни.

Коментари