Публикация

Възможно е прозводството на 4,9 млрд. ваксини срещу свински грип


Производителите на ваксини могат да произвеждат 4,9 милиарда противогрипни дози годишно, съобщи Ройтерс след приключилата двудневна среща в Женева между висши представители на ООН, СЗО и на 30 големи фармацевтични компании.

Генералният секретар на ООН Бан Ки мун заяви, че въпреки слабото разпространение на новия грипен вирус в момента е необходимо да се наблюдава отблизо неговото разпространение и най-вече как ще засегне бедните държави.

Важно е производителите на лекарства да работят заедно с правителствата, за да може да се предотвратят най-лошите последици от вируса.
Компаниите (членове на Международната федерация на фармацевтичните производители и асоцииации) са готови да започнат производство, когато СЗО им даде препоръки.
Няколко фирми ще предоставят 10% от ваксините за продажба в бедните държави, говори се и за безвъзмездна помощ.  

Важно е обаче да се установи дали е необходимо създаването на ваксина само за H1N1, чието производство ще намали запасите от препарати за сезонния грип, който причинява смъртта на около 500 000 души годишно и води до редица сериозни усложнения при милиони хора.

Американският министър на здравеопазването Катлийн Сибелиус заяви, че фармацевтичните компании трябва да увеличат производството на ваксини срещу сезонния грип и по-късно да започнат работа по тези срещу свински грип, „ако е наложително”, защото на този етап е все още рано да се правят прогнози за броя на дозите, които ще бъдат необходими.

Коментари