Публикация

Ученици се учат да произвеждат еко-зеленчуци в класна стая - градинка

Валдорфското училище експериментира учене сред природата в проект „Зелената градинка“. В био- градинката в двора на училището в София на ул. "Горски пътник" 44 децата и учителите заедно отглеждат зеленчуци, плодове и билки.


Проект „Зелената градинка“ стартира във Валдорфското училище в София. 

В двора на училище „проф. Николай Райнов“ децата и техни приятели направиха био-кът, който с всеки ден става по-цветен и оживява за радост на всички. Според ръководството на училището екологичното образование е важна стъпка във формирането на позитивна нагласа към грижата за околната среда, устойчивото използване на природните ресурси, здравословното хранене и социалната ангажираност у децата. Във валдорфската педагогика важна част е играта и ученето сред природата.

Проектът „Зелената градинка“ на Валдорфското училище се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Малката ядлива зелена градинка ще помогне на децата да учат, докато планират, изследват, експериментират. Малчуганите ще се грижат за растенията, ще общуват позитивно с възрастни и деца от други възрастови групи, докато играят, творят и изграждат навици и еко-нагласи. 

В процеса на работа, учене и игра те ще развиват въображението и физическото си състояние. Около градинката ще трупат знания и умения по ботаника и математика (броейки семена, листа, зеленчуци), писане и четене (надписвайки лехи), чужд език (назовавайки растенията), физика, химия, биология и природознание (ставайки свидетели на процесите на покълване, цъфтеж, фотосинтеза, взаимната подкрепа между растенията).

Проектът включвa изграждане на образователна био градина в двора на училището, където заедно с децата, педагозите и родителите ще се отглеждат зеленчуци, плодове и билки. Така децата ще може да се трудят, а и да си похапват вкусни зеленчуци и плодове, отгледани с много любов и детска топлота. Реколтата ще бъде измерена за наличие на  нитрати и след това ще бъде консумирана от децата. Ще бъдат поставени табели при висящите лехи по външната ограда на двора, с покана и мунувачите да опитат от зеленчуците и подправките и да се включат като доброволци в проекта.

От юни до септември 2015 „Зелената градинка“ ще работи като открита класна стая и градинска общност. През юни, юли и септември ще бъдат организирани 12 безплатни класни стаи за деца от  София за изучаване на градинарство и иновативни земеделски технологии. Ще има и изложба на рисунки „Храна от природата за всички” с награди. Училището се намира в жк "Лозенец", на ул. "Горски пътник" 44. Там почти всеки уикенд децата и всички, които са интригувани от идеята, се събират да градинарстват и да създават красиви играчки и украшения от естествени материали.

Ако искате и Вие, и децата Ви,  да се включат в проекта или да кацнете през лятото в био-градинка, ето имейл за контакт - waldorf.bulgaria@gmail.com.

Коментари