Публикация

Проф. Анджело Антонини представи нова терапия за лечение за късен паркинсон

Известният италиански невролог обяви, че лечението с комбиниран леводопа/карбидопа интестинален гел подобрява за постоянно качеството на живот на пациентите


Лечението с комбиниран леводопа/карбидопа интестинален гел чувствително подобрява качеството на живот на страдащите от късен паркинсонизъм известният италиански невролог и специалист по проблемите на паркинсон проф. Анджело Антонини, който бе гост лектор на XIV конгрес по неврология. Подобрението е за постоянно за разлика от прероралната терапия, при която пациентите се чувстват добре за 1-2 часа след поемане на лекарството.

Проф. Антонини е директор на Департамента по паркинсонизъм в Института по неврология „Сан Камило” във Венеция. 

Професорът подчерта, че положителната нагласа на пациентите и желанието им за нов живот са основен критерий при подбора на пациенти. „Всеки който има добър, но непостоянен отговор към лекарствата, а също така здрав разум и здрав дух е подходящ за лечение с леводопа/карбидопа интестинален гел“, изтъкна той. По думите му информираният и свободен избор е също един от големите предимства на терапията. Ако пациентът не се почувства добре или му е некомфортно той може да се откаже от терапията. Процедурата по поставяне на устройството не е сложна, голямото предимство е, че за приложение на терапията възрастта няма значение.

Съществен плюс на  терапията е, че преносимата инфузионна помпа осигурява индивидуализирани дози за всеки пациент. По думите му : „Управлението и е много лесно, пациентите сами могат да я управляват и да програмират дозите си.“

Според проф. Антонини критериите за подбор на пациенти за лечение с леводопа/карбидопа интестинален гел са:

  • Клинична доказана диагноза на късна паркинсонова болест;
  • Тежка двигателна симптоматика;
  • Липса на ефект от лечениeто с перорални средстваприлагана за достатъчно дълъг период и в оптимизирана комбинация.

Неподходящи за терапията са пациенти с :

  • Деменция
  • Допаминергичен психоза
  •  Тежка дискинезия и моторни нарушения

В България методът се практикува от няколко години

в болница УMБАЛНП “Свети Наум” и УМБАЛ „Александровска”. Лечението е изцяло реимбурисарано от НЗОК и до този момент нашите невролози имат успешен опит при 40 пациенти.

Домакинът на конгреса акад. Иван Миланов сподели, че според практиката му има уникални резултати. Повече от 3 г. в УМБАЛНП "Св. Наум" се прилагала терапията с леводопа/карбидопа интестинален гел. Нямало пациент, който да се е отказал или да не се е подобрилТой припомни, че България има една от най-старите школи за лечение на Паркинсон. Още през 1962 г. в болница в УМБАЛНП "Свети Наум"  е създадено специализирано отделение, а днес то е Клиника за лечение на Паркинсонова болест.

Коментари