Проф. Анджело Антонини представи нова терапия за лечение за късен паркинсон
Българско дружество по неврология
Българско дружество по неврология
Организация
Проф. Анджело Антонини представи нова терапия за лечение за късен паркинсон

Проф. Анджело Антонини представи нова терапия за лечение за късен паркинсон

Известният италиански невролог обяви, че лечението с комбиниран леводопа/карбидопа интестинален гел подобрява за постоянно качеството на живот на пациентите

Лечението с комбиниран леводопа/карбидопа интестинален гел чувствително подобрява качеството на живот на страдащите от късен паркинсонизъм известният италиански невролог и специалист по проблемите на паркинсон проф. Анджело Антонини, който бе гост лектор на XIV конгрес по неврология. Подобрението е за постоянно за разлика от прероралната терапия, при която пациентите се чувстват добре за 1-2 часа след поемане на лекарството.

Проф. Антонини е директор на Департамента по паркинсонизъм в Института по неврология „Сан Камило” във Венеция. 

Професорът подчерта, че положителната нагласа на пациентите и желанието им за нов живот са основен критерий при подбора на пациенти. „Всеки който има добър, но непостоянен отговор към лекарствата, а също така здрав разум и здрав дух е подходящ за лечение с леводопа/карбидопа интестинален гел“, изтъкна той. По думите му информираният и свободен избор е също един от големите предимства на терапията. Ако пациентът не се почувства добре или му е некомфортно той може да се откаже от терапията. Процедурата по поставяне на устройството не е сложна, голямото предимство е, че за приложение на терапията възрастта няма значение.

Съществен плюс на  терапията е, че преносимата инфузионна помпа осигурява индивидуализирани дози за всеки пациент. По думите му : „Управлението и е много лесно, пациентите сами могат да я управляват и да програмират дозите си.“

Според проф. Антонини критериите за подбор на пациенти за лечение с леводопа/карбидопа интестинален гел са:

  • Клинична доказана диагноза на късна паркинсонова болест;
  • Тежка двигателна симптоматика;
  • Липса на ефект от лечениeто с перорални средстваприлагана за достатъчно дълъг период и в оптимизирана комбинация.

Неподходящи за терапията са пациенти с :

  • Деменция
  • Допаминергичен психоза
  •  Тежка дискинезия и моторни нарушения

В България методът се практикува от няколко години

в болница УMБАЛНП “Свети Наум” и УМБАЛ „Александровска”. Лечението е изцяло реимбурисарано от НЗОК и до този момент нашите невролози имат успешен опит при 40 пациенти.

Домакинът на конгреса акад. Иван Миланов сподели, че според практиката му има уникални резултати. Повече от 3 г. в УМБАЛНП "Св. Наум" се прилагала терапията с леводопа/карбидопа интестинален гел. Нямало пациент, който да се е отказал или да не се е подобрилТой припомни, че България има една от най-старите школи за лечение на Паркинсон. Още през 1962 г. в болница в УМБАЛНП "Свети Наум"  е създадено специализирано отделение, а днес то е Клиника за лечение на Паркинсонова болест.

Мнения