Публикация

6 категории са хората с наднормено тегло

Различни причини за затлъстяване – различно лечение


6 групи са хората с наднормено тегло и лечението е различно

Всички слаби хора са еднакво стройни. Страдащите от затлъстяване обаче са дебели по различен начин. До този извод стигнаха специалисти от британския университет в Шефилд. Те проведоха изследване, като анализираха данните на почти 4200 души с индекс на масата на тялото над 30 единици. Да напомним – в нормата се смятат показатели от 18,5 до 24,99.

Учените се опитали да разберат доколко са различни причините за затлъстяване при тези хора и след това да се съобразят с тях при лечението. Според ръководителя на най-новото изследване Марк Грин не бива страдащите от затлъстяване да се включват в една и съща група.

В резултат от проучванията си специалистите разделили хората с наднормено тегло в шест категории.

В първата влезли мъже, които редовно употребяват алкохол. Според учените в случая с тези пациенти най-важно е да се лекува не затлъстяването, а причината за него – зависимостта от спиртните напитки. Алкохолът, както е известно, подсилва апетита, което води до неприятни показания на кантара.

Във втората, най-многочислена група, се оказали пълните млади жени на възраст от 20 до 28 години. Лекарите са на мнение, че поради младостта им те все още нямат проблеми със здравето. Те би трябвало да се лекуват с помощта на други методи – например внушение, чужд пример, а също така и балансирано хранене. Към това задължително трябва да се добави и физическо натоварване.

В третата категория попаднали по-възрастни жени. Те не употребяват алкохол, но си имат своите „дяволи“: безсъние, тревоги, депресия, умора. Учените нарекли пациентите в тази група „тревожни нещастливи хора на средна възраст“. При тях подходът също трябва да е различен, като включва най-вече помощ от психолог.

В следващата, четвърта, група били обединени възрастни хора, в това число и здрави с високи доходи, страдащи от високо кръвно налягане и употребяващи алкохол.

Петата категория учените назовали „физически болни, но щастливи“. Хората в тази група често страдали от хронични заболявания като остеоартрит и захарен диабет, но не били тревожни и депресирани.

В последната, шеста, категория попаднали бедни възрастни хора с най-висок индекс на масата на тялото. Според изследването те най-рядко се придържат към здравословния начин на живот.

Известно е, че хората пълнеят по различен начин. При едни расте обиколката на талията, други трупат тлъстини на бедрата. Лекарите смятат, че е по-добре човек с наднормено тегло да изглежда като круша, отколкото като ябълка, защото растящата обиколка на талията определено носи повече вреди за здравето на сърдечносъдовата система отколкото обиколката на бедрата.

И една добра новина – в Америка са започнали да лекуват затлъстяването с помощта на импланти. Новото средство срещу епидемията на ХХI век се поставя в стомаха. По-нататък чрез специални импулси устройството предава сигнали до мозъка и блокира желанието за преяждане.

Коментари