Публикация

В "МБАЛ Св. Панталеймон" лекуваме инсулт за 60 минути.

През 2005г. в Неврологичното отделение на "МБАЛ Св.Панталеймон" е извършена първата тромболиза в България!


И оттогава сме го превърнали в рутинен метод на лечение. За 10 години сме извършили над 100 тромболизи.

При тромболизата  в тялото се вкарва лекарство, което разтваря тромба и отпушва кръвоносния съд. Методът се прилага за лечение на исхемичен инсулт в остър стадий- до 3-тия час след първите симптоми.

Симптомите на исхемичен инсулт са : внезапна слабост на крйниците, изкривяване на лицето, залитане, изтръпване, загуба на говор.

Препоръчваме на всички, които усетят такива симптоми, да не чакат Бърза помощ и да изгубят половин или един час, а да дойдат веднага. Нашето Спешно отделение реагира много адекватно на такива случаи. При постъпването в болница на пациента му се правят бързи изследвания, за да  установим дали наистина се касае за инсулт. Доволни сме, че времето от вратата до иглата сме го свели до 60 минути.

Ние спасяваме животи. Над 55% от хората, на които е приложена тромболиза, се възстановяват напълно или са с малка инвалидност. За съжаление много от нашите колеги или не знаят за този метод или просто не препращат пациента към нас. Затова и повечето наши пациенти са докарани от свои близки.

България е в челната класация по брой починали пациенти заради мозъчно-съдови заболявания. 

Коментари