Публикация

Патолози алармират за кастово разделение на лекарите


У нас има остър недостиг на клинични патолози.  Докато през 1989 г. техният брой е бил 340, сега те са едва 150-160, въпреки изискването във всяка болница  да има по един такъв специалист.


Това съобщи доц. Маргарита Каменова, председател на Българското дружество по патология. Специалността „Обща и клинична патология”  у нас е непривлекателна за младите лекари, които предпочитат да практикуват в чужбина заради по-високото възнаграждение. Налице е и отлив на специализанти. Основната причина  е ниското заплащане, както и лошите условия на труд.

„Допусна се кастово разделение на лекарите. Има специалисти, които получават до 36 000 лв. месечно”, посочи председателката на Българското дружество по патология.

По думите й, липсата на кадри ще се отрази на цялостното здравословно състояние на нацията, тъй като патоморфологична диагноза е необходима за поставянето на окончателната диагноза на редица заболявания, чиято профилактика и успешно лечение и се базират именно на нея.

Според доц. Каменова  скоро българите ще пътуват до съседните страни за диагностика.
„Една основна медицинска специалност, която се оценява по достойнство в цивилизованите страни, у нас се принизява до сервизна услуга на другите специалности.” –  подчерта доц. Каменова.

Коментари