Публикация

Д-р Кунчев: Ваксината е най-близо до естественото образуване на имунитет

Ако обхватът на имунизациите падне под 70%, въпрос на време е да се завърнат забравени болести като детски паралич и дифтерит. Има примери от други страни


Предстои да бъде разгледано внесеното в парламента предложение за промени в закона, което да направи задължителните ваксини препоръчителни. Каква е ситуацията в Европа и кое е най-доброто за децата? Промяната в принципите на профилактика може да стане, но когато като общество сме готови за това, смята д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ. Важно е добре да се прецени какво би се случило, ако ваксините станат не задължителни, а препоръчителни, особено ако се вземат предвид особеностите на здравната култура и цялата организация на здравеопазването у нас. 

В момента у нас покритието е 92-96% при различните ваксини 

В епидемиологията се смята, че при 90% обхватът е достатъчен, за да не позволи епидемиологични взривове. На хартия ваксините у нас са задължителни. На практика обаче няма глобена майка заради това, че не е имунизирала детето си, казва д-р Кунчев. Защо е рисково задължителните ваксини да станат препоръчителни? Той посочи три примера. „Препоръчителна е например ваксината срещу грип, а това е причина покритието у нас да е 2-3%, докато в развитите страни надхвърля 60%. За имунизацията срещу рака на маточната шийка покритието е 20%, при положение, че има добре организирана информационна кампания и изключително добри отзиви за ефекта от препарата. Третият пример са профилактичните прегледи, за които държавата плаща, но под 20% от хората се възползват.

Имунизациите не случайно са грижа на държавата. Нещо, което не се разбира от всички хора, е, че поставянето на ваксините не е само личен избор. То засяга цялото общество. Ситуацията в България сега е такава, че ако те станат препоръчителни, обхватът рязко ще падне. Снижи ли се той под 60-70%, ще минат максимум 2 г. и ще има епидемия от заболяване, останало непокрито – може да е морбили, дифтерия, тетанус и хепатит В, прогнозира д-р Кунчев. Тежките болести, които сега изглеждат далечни и нереални, „измислица на лекарите, за да печелят пари“ – каквито твърдения има в интернет, ще се завърнат в някаква степен. България е на кръстопът, а и хората в днешно време пътуват много. Последният пример е от 2010 г., когато епидемия от морбили обхвана страната. Разболяха се 24 000 души, а 24 починаха.

Нека видим какво се случи в Украйна. През 90-те г. поради внушения, че задължителният характер на имунизациите е остатък от СССР, обхватът пада значително. Само 1-2 г. когато той достига критичната граница от 70% се развива ужасна епидемия от дифтерия, припомня д-р Кунчев. Според украинските медии починалите са хиляди, главно възрастни хора. При тях е минало повече време от ваксинирането и имунитетът пада с годините.

В кои групи се очертават пропуски в имунизациите? Едната е на хората с ниска здравна култура – обикновено ромските общности, а другата – е на образованите, които четат твърде много и често непроверени източници в интернет, споделя впечатленията си д-р Кунчев.

България далеч не е единствената страна със задължителен характер в Европа. От 28 страни в 9 всички ваксини са задължителни, в 3 са задължителни само някои, а в 16 страни са препоръчителни. Само че контролът е толкова строг, че ако искате да постъпите в учебно заведение, трябва да докажете, че имате всички ваксинации, обяснява д-р Кунчев. Той познава българчета, приети в чужди вузове, които само за месец са наваксвали с 2-3, че дори и 6 имунизации, само и само да могат да бъдат настанени в кампуса. Подобен е регламентът и за получаване на зелена карта в САЩ.

Впрочем някои страни вече отчитат като грешка отпадането на задължителния характер на ваксините. Миналата седмица Конгресът на щата Калифорния взе решение да върне задължителният характер на някои от имунизациите поради тежките последствия от епидемията от морбили, съобщи д-р Кунчев. Според него сега не е моментът ние да минаваме към препоръчителни имунизации, а после да се налага да коригираме погрешни решения.

Надеждна ли е защитата от ваксините?

Малко вероятно е ваксиниран да се разболее, но все пак е възможно в редки случаи. По принцип това са т.нар. нон-респонсибъл пациенти – хора, които по някакви причини не образуват антитела след контакт с ваксиналния антиген, казва епидемиологът. Има и друго обяснение - 10-15 г. по-късно имунитетът е спаднал и възможно да стане заразяване. То обаче протича в по-мека форма. На практика у нас не е имало тежко боледуващи с усложнения, които са били ваксинирани поне с един-два приема срещу морбили, допълва той.

Наистина, медицината не е математика и в нея две и две невинаги прави четири. При ваксините също няма 100% гаранция. При нашата морбилна епидемия през 2010 г. ясно се вижда какъв е ефектът от ваксините - от 24 000 деца, които се разболяха, над 94% са били неимунизирани. „Лично съм виждал доста ромски семейства в Сливен с по 8-9 деца. В тях боледуваха само неваксинираните. Помня как две от 8-те деца на една жена бяха тежко болни, едното беше почти в кома, и тя призна, че точно при тях е пропуснала имунизациите“, спомня си д-р Кунчев.

Ваксината е най-близо до естественото образуване на имунитет

Обикновено атаките срещу ваксините са, че в организма се вкарва нещо чуждо, изкуствено и непривично. Днешните ваксини са максимално близо до естественото образуване на имунитет. В миналото те са съдържали обработени живи организми, а днес са само фрагменти от тях, за да е 100% сигурно, че няма да има заразяване и разболяване. На практика става това, което би станало при естествено заразяване. Само че не се развива истинска болест. Имунитетът реагира с образуване на антитела. Те са два вида – хуморални и клетъчни. Хуморалните остават сравнително кратко – откриват се в кръвта след 6 месеца, най-много година-две. Има и клетъчни – имунна памет. Запазва се и при повторна среща с този болестотворен причинител реакцията на организма е бърза и адекватна. Човек се справя сам, без да се разболява. Това е смисълът на ваксинацията - не се вкарват изкуствени вещества или химични препарати, а подобие на вируса“, разказва специалистът.

Въпреки приказките за увредени от ваксини, мога отговорно да твърдя, че такъв случай няма за последните 15 г., откакто лично се занимавам с имунизациите, уверява д-р Кунчев. Той призова, ако някой разполага с такава информация, да я изпрати в Министерството на здравеопазването, за да бъде проверена. Една от причините да се свързват ваксините с болести е, че бебетата боледуват доста често, а това е възрастта, когато им се правят ваксини всеки месец. Затова реакцията на родителите понякога такава. Въпросът е има ли действително някаква причинно-следствена връзка. По всеки сигнал се прави комисия от различни специалисти – педиатри, микропедиатри, гастроентеролози, невролози, които могат чисто медицински да кажат може ли да се търси някаква зависимост между ваксината и състоянието.

Коментари

Чудесна статия.която трябва да бъде прочетена от възможно повече родители;

Ето и линк към съобщението, но тук става дума дали и доколко е съобразно заплащането на определени препарати за домашно лечение, не виждам да става дума за ваксини: http://www.nhif.bg/web/guest/search;jsessionid=h210SRXF2cTThh3YpZV81f144MG7LyJZl16G5hf8G3fTm5jD4rMJ!619370814!1389483813484?p_p_id=news_WAR_newsportlet&p_p_lifecycle=2&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_cacheability=cacheLevelPage&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=1&p_p_resource_id=287693

Ето пълният текст на събщението на НЗОК, понеже от вашия коментар не става напълно ясно за какво е то: 09.01.2014 - НЗОК ПРЕДЛАГА НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНО РЕШЕНИЕ ЗА НЕДОНОСЕНИТЕ ДЕЦА Във връзка с пресконференция, организирана от фондация „Нашите недоносени деца“ и проведена днес (09.01.2014 г.) в БТА, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) информира следното: Във връзка с пресконференция, организирана от фондация „Нашите недоносени деца“ и проведена днес (09.01.2014 г.) в БТА, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) информира следното: На 09.12.2013 г. касата е изпратила становище до министъра на здравеопазването – д-р Таня Андреева, в отговор на писма от Министерството на здравеопазването (МЗ) с предложения за промяна в Наредба №38 за определяне на списъка на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, напълно или частично, и въз основа на Становище на касата от 25.11.2013 г. за включване на препарат за профилактика на недоносени деца в Наредба 38 на МЗ. В становището НЗОК изразява несъгласие за изрично включването в Наредбата на медикамента за провеждане на профилактика на повече деца, родени с ниско тегло, поради следните причини: НЗОК заплаща приложението на препарат за провеждане на профилактика на дихателните пътища, предизвикани от респираторно - синцитиален вирус (RSV) за 5 месеца през есенно-зимния период, на база на утвърдени Изисквания на НЗОК, разработени съвместно с националния консултант по неонатология – доц. Ралица Георгиева.

Нищо лично. НЗОК ПРЕДЛАГА НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНО РЕШЕНИЕ ЗА НЕДОНОСЕНИТЕ ДЕЦА "В периода октомври 2011 г. - март 2012 г. препаратът е приложен на 221 кърмачета и деца, като касата е заплатила сумата от 1 978 212 лв. Направен е анализ на извършената профилактика. Данните показват, че 206 от децата са били хоспитализирани, като за болничното им лечение НЗОК е заплатила 1 179 181 лв. Отчетени са профилактични и диспансерни прегледи само при 10 от кърмачетата и децата. В периода октомври 2012 г. - март 2013 г. е осигурен препарат за 297 кърмачета и деца и е заплатена сумата от 3 924 321 лв. Анализът показва, че при 166 от профилактираните деца се е наложило болнично лечение, за което са заплатени 1 780 976 лв. и диспансерни прегледа при 41 кърмачета и деца."