Публикация

Призванието медицинска сестра идва от сърцето

На 12 май светът отбелязва Международния ден на Медицинската сестра. На този ден през 1820 година е родена Флоранс Найтингел - жената, поставила основите на професията "медицинска сестра"


Флоранс Найтингел, източник Уикипедия

"Тържествено обещавам пред Бога и в присъствието на това събрание да прекарам живота си в чистота и вярно да практикувам професията си. Ще отбягвам от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито съзнателно ще раздам, някое вредно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мене, да поддържам и издигам състоянието на професията и ще държа в тайна всички поверени ми случки, както и всички семейни работи, дошли до моето съзнание, при практикуване на професията ми. Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа." - това е текстът на сестринската клетва, предложен от Флоранс Найтингел - основоположничката на професионалната сестринска грижа.  През 1860 г. в болницата Сейнт Томас (Свети Тома) в Лондон тя създава първото училище за сестри, което днес е част от Кингс Колидж (Лондон).

Флоранс Найтингел вярвала, че е призвана от Бог да помага и да раздава милосърдие. По време на Кримската война,1854г, зайдно с 38 други доброволци, сред които монахини и медицински сестри, се грижи за ранените в полевите болници. В резултат на нейните и на сподвижниците й усилия, за по-малко от 6 месеца, смъртността в лазаретите намалява от над 40% до под 3%. 

Кримската война я превръща в национален герой, като оцелелите разказват за нея, като за ангел, който внасял светлинка в живота им. Найтингел имала навика късно вечер да обикаля лазарета с газова лампа, затова била наричана "Дамата със светлинка". Найтингел настоява болниците да бъдат оборудвани с подходяща вентилация и канализация, а болничният персонал да минава през предварителни обучения, за да може да полага адекватни грижи и да бъде наистина добър помощник на лекаря. Тя успява да постигне всичко това, като става и новатор в използването на методите на инфографиката в статистиката, в частност - кръгови (секторни) диаграми. През 1859 г. Флоранс Найтингел е избрана за член на Кралското статистическо общество и впоследствие става почетен член на Американската статистическа асоциация. През 1883 г. е наградена с Кралският Червен кръст от кралица Виктория, а през 1907 г. става първата жена, наградена с орден „За заслуги“.

Две години след смъртта й (Флоранс Найтингел умира на 90 годишна възраст на 13 август 1910г.) - през 1912 г. лигата на Международният Червен кръст и Червен полумесец  учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за милосърдните сестри по целия свят.

От 1974г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN), рожденият ден на Флоранс Найтингел - 12 май, се отбелязва като Световен ден на медицинските сестри.

Честит празник на всички медицински сестри, посветили живота и уменията си да помагат на другите!

Коментари