Призванието медицинска сестра идва от сърцето
12.05.15
Албена Хюбнер
Албена Хюбнер
Експерт
Призванието медицинска сестра идва от сърцето

Призванието медицинска сестра идва от сърцето

На 12 май светът отбелязва Международния ден на Медицинската сестра. На този ден през 1820 година е родена Флоранс Найтингел - жената, поставила основите на професията "медицинска сестра"

Флоранс Найтингел, източник Уикипедия

"Тържествено обещавам пред Бога и в присъствието на това събрание да прекарам живота си в чистота и вярно да практикувам професията си. Ще отбягвам от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито съзнателно ще раздам, някое вредно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мене, да поддържам и издигам състоянието на професията и ще държа в тайна всички поверени ми случки, както и всички семейни работи, дошли до моето съзнание, при практикуване на професията ми. Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа." - това е текстът на сестринската клетва, предложен от Флоранс Найтингел - основоположничката на професионалната сестринска грижа.  През 1860 г. в болницата Сейнт Томас (Свети Тома) в Лондон тя създава първото училище за сестри, което днес е част от Кингс Колидж (Лондон).

Флоранс Найтингел вярвала, че е призвана от Бог да помага и да раздава милосърдие. По време на Кримската война,1854г, зайдно с 38 други доброволци, сред които монахини и медицински сестри, се грижи за ранените в полевите болници. В резултат на нейните и на сподвижниците й усилия, за по-малко от 6 месеца, смъртността в лазаретите намалява от над 40% до под 3%. 

Кримската война я превръща в национален герой, като оцелелите разказват за нея, като за ангел, който внасял светлинка в живота им. Найтингел имала навика късно вечер да обикаля лазарета с газова лампа, затова била наричана "Дамата със светлинка". Найтингел настоява болниците да бъдат оборудвани с подходяща вентилация и канализация, а болничният персонал да минава през предварителни обучения, за да може да полага адекватни грижи и да бъде наистина добър помощник на лекаря. Тя успява да постигне всичко това, като става и новатор в използването на методите на инфографиката в статистиката, в частност - кръгови (секторни) диаграми. През 1859 г. Флоранс Найтингел е избрана за член на Кралското статистическо общество и впоследствие става почетен член на Американската статистическа асоциация. През 1883 г. е наградена с Кралският Червен кръст от кралица Виктория, а през 1907 г. става първата жена, наградена с орден „За заслуги“.

Две години след смъртта й (Флоранс Найтингел умира на 90 годишна възраст на 13 август 1910г.) - през 1912 г. лигата на Международният Червен кръст и Червен полумесец  учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за милосърдните сестри по целия свят.

От 1974г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN), рожденият ден на Флоранс Найтингел - 12 май, се отбелязва като Световен ден на медицинските сестри.

Честит празник на всички медицински сестри, посветили живота и уменията си да помагат на другите!

Мнения