Публикация

НЗОК няма пари за всички лекарства от позитивния списък


НЗОК ще спази Закона и на 1 юни информационната й система ще бъде готова да заработи в съответствие с новия позитивен лекарствен списък, въпреки че има много грешки в него – в кода на заболяванията, в цените, и фактически остава една седмица, за да бъдат коригирани. Това заяви пред health.bg  д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК. 


В списъка са включени много съвременни и много екзотични лекарства, но въпросът е с какво ще ги плати касата. Зад лекарствата в този списък има 1,5 млн. пациенти. 731 са продуктите, които в момента касата заплаща и които фигурират и в новия списък. 300 от старите продукти липсват, но за сметка на това има 418 нови.

Програмите за скъпоструващо лечение са премахнати и  за да получат медикаментите си, пациентите трябва да отговарят на определени критерии. Сега НЗОК имаше рамка до 36 млн. лв. за лекарства по програмите от целия бюджет на касата. При липсата на ограничения ще са необходими още 5 млн. лв. за скъпоструващо лечение. За 731 продукта са необходими 15,9 млн. лв. месечно, около 3,9 млн. лв. ще трябват за инсулините, около 5,6 млн.- за програмите. Така за 400 нови продукти касата ще разполага с по 600 хил. лв. на месец.

Тази финансова равносметка буди тревога в ръководството на институцията. В момента касата плаща за над 1100 продукта за същите пари.

Сериозен е и проблемът с болните от диабет, които се лекуват с инсулин. Фирма „Ново Нордиск” не е подала заявление за работа с касата, тъй като не я устройват цените на препаратите. С два вида инсулин, произвеждани от фирмата, се лекуват около 50 000 от общо 85 000 инсулинозависими пациента, а трети продукт въобще не фигурира в списъка.
Подобен проблем има и с медикаментите за множествената склероза. В списъка има продукт, но няма цена. Става въпрос за Ребиф, с който се лекуват 196 пациенти. 

В списъка са включени лекарства, които се прилагат само в болнични условия, като инфузии за лечение на ревматоиден артрит например. Един курс на лечение е 20 хил. лв. За лечението на болестта на Паркинсон е предвидено лекарство, което се прилага чрез имплантиране на сонда в тънките черва на пациента и дозировката му изисква непрестанно наблюдение от медицинско лице.
При лечението на диабет от втори тип се заплаща 100 процента от касата препарат за отслабване. Боледуващите от този тип диабет са около 182 хиляди. Всички тези медикаменти не могат да бъдат покрити от бюджета на НЗОК.  Позитивният лекарствен списък е отворен и в него може непрекъснато да се включват нови медикаменти. Ако свършат парите за лекарства, единствено парламентът може да коригира бюджета на институцията.

Коментари