Публикация

Главоболие и световъртеж? Може да не е пролетна умора

Уникална апаратура за диагностика на нервната система работи в МБАЛ Бургас.


Уникална апаратура за диагностика на нервната система работи в МБАЛ Бургас. Благодарение на нея е възможно ранно откриване на тежки заболявания, а оттам и своевременното им лечение. Апаратурата е съвсем нова и се използва за установяване на широк кръг заболявания – от обикновеното главоболие, до детските гърчове и множествената склероза. Тя се намира в сектора за Функционална диагностика на нервната система, на четвъртия етаж в новия корпус на МБАЛ Бургас. Изследванията, направени тук, се признават от ТЕЛК. Секторът е единствен по рода си в цяла Югоизточна България, такива изследвания се извършват само в София и Пловдив.

Тук е единственият в цялата Бургаска област последно поколение ехо доплер. Той се използва за изследване на екстракраниални и интракраниални мозъчни съдове. Доплерът проследява кръвотока по артериите и може да открие запушвания или стеснения. Това е задължително изследване за прекарали мозъчен инсулт, за диабетици, хора с високо кръвно. Добре е да се направи и при млади хора, които се оплакват от нарушения на концентрацията и вниманието, паметови нарушения, замайване, световъртеж, нововъзникнали затруднения при справянето с обичайните работни задължения, когато те са свързани с интелектуален труд.

Благодарение на друго изследване – електроенцефалографията, се диагностицира епилепсия, мозъчни тумори, съдови заболявания на мозъка, мигрена. Използва се и при главоболия с неясен произход, инфекциозни заболявания на нервната система, състояния след черепно-мозъчни травми.

МБАЛ Бургас е единствената болница в цяла Югоизточна България, където се правят и вегетологични изследвания на периферната и централната нервна система. Те се прилагат за откриване на професионални заболявания (напр. вибрационна болест), но съпътствани от други методики могат да установят причината за изтръпвания на крайниците или нечувствителност, вегетативни заболявания, колагенози, и/или болест на Рейно.

Изследването на евокирани потенциали също се прави единствено в МБАЛ Бургас. То диагностицира множествена склероза, шизофрения и шизофренно подобно състояния, мигрена, мозъчни тумори.

Електромиографията се използва за изследване на периферния двигателен и сетивен неврон, мускулни дегенеративни заболявания, дископатии, Паркинсонова болест, дискова херния, диабетни и други полиневропатии, миозити, ревмокардиологични симптоми и други заболявания на опорно-двигателния апарат. Методиката се ползва от невролози, хирурзи, ортопеди, педиатри и интернисти.

Кой може да се възползва от високоспециализираните изследвания? Всеки, който страда от замайване, необясними нервни смущения, загуба на концентрация, изтръпвания на крайници. Само специализираното изследване може да отличи обикновената пролетна умора от сериозно заболяване, което нелекувано може да доведе до инвалидизация и смърт. Всяко от изследванията се провежда от специалист-невролог, съобразено с оплакванията и симптомите на пациента. В хода на консултацията е възможно прилагане на допълнителни изследвания за откриване точната причина за състоянието.

Изследванията в сектора за Функционална диагностика на нервната система могат да се извършват и срещу заплащане. За информация: тел.056 894 917, до 12 ч.

Вътрешни болести Кардиология Неврохирургия Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Виене на свят Световъртеж Главоболие Епилепсия Инфаркт Мигрена Множествена склероза Хипертония / Високо кръвно Световъртеж Главоболие Епилепсия Инфаркт инсулт Мигрена Множествена склероза умора високо кръвно доплер изтръпване гърчове отпадналост замайване електроенцефалография мозъчен оток липса на концентрация мозъчен тумор сонография евокирани потенциали болест на рейно изследвания на нервната систем електромиография вегетология

Коментари