Публикация

Пренебрегването на профилактичните прегледи крие рискове


Много хора не се явяват на профилактичен преглед, което крие сериозен риск за здравето им.

Това каза д-р Борис Джурджев, директор на пловдивската Районна здравноосигурителна каса.

Той припомни, че всички пациенти над 18 години подлежат на профилактика веднъж годишно, като от 2009 г. е включено задължително изследване на холестерола, триглицеридите и кръвната захар.

„Задължителна част на прегледа е анкетирането на пациента. Целта е да се уточнят рисковите фактори, на които той е подложен, начинът му на живот и фамилната обремененост. Лекарят ще формира групи пациенти с ниско, високо и средно ниво на риск за сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, злокачествени образувания.” - подчерта д-р Джурджев

От тази година общопрактикуващите лекари имат възможност при нужда да назначават високоспециализирани изследвания като мамография, PSA (за диагностициране на заболявания на простатната жлеза), микроалбуминурия (за диабет), изследвания на някои хормони.

Ако изследванията покажат здравословен проблем, пациентите ще бъдат насочвани към съответния специалист.

„На базата на отчетените индивидуални данни експертите на здравната каса ще анализират каква е заболеваемостта, от какво боледуват най-често жителите на областта, ще се види и какъв е здравният им риск.” – допълни директорът на РЗОК - Пловдив.

 

Коментари