Публикация

Екстракт от гинко билоба помага при шум в ушите

Подобрява оросяването на мозъка и повишава качеството на живот, твърди д-р Юлия Костадинова, началник на отделението по неврология в болница „Пълмед“, Пловдив


На пазара има безкрайно разнообразие от  препарати, съдържащи гинко билоба. Това е обяснимо, тъй като растението има доказана роля при регенерацията на нервната система и подобрява оросяването на мозъка. За правилния избор в тази пъстра гама е много важно да се познава състава на продуктите, тъй като в екстракта на гинко билоба има съставка, която може да бъде и токсична. Тя се нарича гинколова киселина. Не всички производители я упоменават в съдържанието си, а това е важно. 

Аз препоръчвам на пациентите си 

„Гинкофол“ - един сполучливо дозиран продукт с много 

добра поносимост и положителен ефект 

спрямо състоянията, свързани с нарушена микроциркулация. 

Той се прилага двукратно дневно и е желателно да се приема два или три месеца. Максимално бързо след появата на световъртеж, шум в ушите, нарушения на паметта и концентрацията е добре да се започне с „Гинкофол“ в  комбинация с друг медикамент. Тези оплаквания никак не са редки и то при активни, работещи хора, със сериозни психически и умствени натоварвания, а не само при тези в по-напреднала възраст.

При световъртеж пациентът не трябва да  отлага дълго консултацията с лекар.  По принцип световъртежът е алармиращ симптом, а и създава сериозен дискомфорт. В повечето случаи се прави скенер на мозъка, понякога се налага ядрено-магнитен резонанс, проверява се зрението, състоянието на гръбначния стълб в шийната област, тъй като твърде често там има различни дегенеративни причини, които водят до притискане, неправилна поза на главата, на шията. Задължително е да се провери и състоянието на вестибуларния апарат.

Шумът в ушите също е  доста разпространено и, за съжаление, особено трудно за повлияване състояние. Понякога усещането е чисто субективно е усещането, човек смята, че шумът в ушите му пречи да чува добре, но има много случаи, в които е налице обективно засягане на слуха. Диагностицирането задължително се прави прави от невролог и УНГ специалист

Прави се аудиометрия, също доплерова сонография, която да уточни състоянието на съдовете.

В случаите, когато пациентите се оплакват от студени крайници, изтръпване на ръцете, краката, трябва да се изключат редица причини и състояния по отношение на кръвоносните съдове, да се направят изследвания. Едно от тях е ултразвукова диагностика на периферни или централни съдове, за да се установи състоянието на съдовата стена, циркулацията в тези съдове. Когато този симптом не е в причинно-следствена връзка с някакво генетично нарушение или друг тип заболяване, което се нуждае от специфично лечение, обикновено си помагаме със съдоразширяващи и други симптоматични средства, които допринасят за подобряване на съдовата стена, на микроциркулацията. Трябва да се подчертае отрицателното въздействие на злоупотребата с някои токсични агенти – тютюнопушене, консумация на храни с повишено съдържание на животински мазнини, също така на въглехидрати, част от които също се превръщат в мазнини. Много важен е режимът на двигателна активност, разбира се, съобразен с общото състояние на пациента и другите му заболявания.

Коментари