Публикация

Медицинският университет в Пловдив чества 70 години от създаването си

Благотворителни инициативи и безплатни прегледи за гражданите в "Седмицата на здравето", която стартира от 18 май в Пловдив


Медицински университет - Пловдив чества 70 годишнината от основаването. Университетът е основан през далечната 1945 година, като „втория медицински факултет“ за страната.Това е заблежителна годишнина не толкова с броя на годините, а със съграденото и постигнатото - един от най-престижните български университети.

В навечерието на 70 годишнината си МУ-Пловдив обучава в съвременна учебна база и инфраструктура над 5000 студенти, докторанти и специализанти и е вратата към успеха на своите възпитаници, реализирали се по всички континенти. Днес МУ-Пловдив е с международен авторитет и разпознаваема визия, територия на академичен дух и традиция. Висшето медицинско училище в Пловдив не само предлага готови академични знания, но залага на качеството в дейността си за създаването на отлично подготвени професионалисти, личности и лидери с висок морал и култура.

С валидиране на юбилейна пощенска марка дават начало на специалните тържествени събития от Програмата на честванията за 70 годишнината на МУ-Пловдив.

Пред академичната общност, филателисти и пловдивската общественост на 14 май (четвъртък) от 11.30 часа в Пета аудитория на Аудиторния комплекс(МУ-Пловдив, бул. В. Априлов №15А) ще бъде валидирано филателното издание „Червен кръст: 70 години МУ-Пловдив“ от г-н Деян Дънешки - Генерален Изпълнителен директор на «Български пощи» в присъствието на художника на проекта г-н Теодор Лихо и чл. кор. проф. Стефан Костянев, дмн, ректор на Медицинския университет-Пловдив.

Апогеят на тържествата в юбилейната за МУ-Пловдив година е през следващите две седмици 14 - 22 май. От МУ-Пловдив са организирали грандиозна Програма, която включва празнични и научни събития. В сериозен световен форум обещава да се превърне научната конференция „Наука за здраве“ с над 580 регистрирани учени, като първата откриваща лекция ще бъде изнесена от един от откривателите на вируса на СПИН – проф. Жан-Клод Шерман. Световни имена и авторитети са сред чуждестранните гости на МУ-Пловдив за честванията. Гости на университета са 10 почетни доктори /доктор хонорис кауза/ от България, Великобритания, Израел, Финландия, Франция, Белгия. Участват и учени от САЩ, Унгария, Румъния, Русия, Армения, Италия, Гърция и др. Участват учени от всички висши медицински училища в страната, от БАН, НЦЗПБ, болнични заведения и университети.

Честванията включват благотворителни инициативи и тържества, организирани от университетската общност с широк обхват: от гражданите („Седмица на здравето“) до настоящи и бивши преподаватели, възпитаници на МУ, лекари, студенти, всички посветени на каузата „МУ - Пловдив“, свързани във времето с развитието на университета и пловдиската медицината през 70 годишната академична история на висшето училище.

Кога и как ще протече "Седмицата на здравето" - в прикачения файл.

Прикачени файлове

HEALTH_WEEK_70 god. MedUni _Plvd.jpg

Коментари