Публикация

Университетска болница “Сити Клиник” стартира месец на профилактика и превенция на животозастрашаващите заболявания на Аортата – аневризма и дисекация

Ангиолози и кардиолози ще извършват безплатни ехографски изследвания три поредни съботи през м.май, по повод Световния ден на хипертонията


Безплатни консултации със съдови специалисти по повод Световния ден на хипертонията ще се проведат в продължение на три поредни съботи на месец май - на 16, 23 и 30 май от 08:00ч. до 14:00ч. в Университетскаболница „Сити Клиник”. Прегледите са насочени към мъже и жени на възраст над 60г., с доказана хипертония, бивши или настоящи пушачи, като хора в значителен риск от развитие на заболяване на аорта – анервизма или дисекация. Пациентите, които искат да се възползват от безплатните прегледи и да преминат през скринингово изследване от ангиолог и кардиолог трябва да се запишат предварително на тел:

0700 13 127.

В рамките на капанията, пациентите ще получат преглед от кардиолог и ангиолог с включено високоспециализирано изследване с Eхограф за скрининг на аневризма на аорта в гръдния сегмент и Ехо-Доплер за скрининг на аневризма на аорта в коремния сегмент.

Аневризмите на коремната аорта засягат до 10% от мъжете и до 5% жените на възраст над 60 години, като тази честота е по-висока при хипертоници. Най-честите причини за поява на аневризма и дисекация на аорта са:

Аортата е основния кръвоносен съд в тялото на човека, започва от сърцето и продължава по средата на гръдния кош и корема. През нея преминава цялата кръв, която сърцето изпомпва. Аневризмата представлява подобно на балон раздуване на аортата, което ако се разкъса (дисекация на аортата) настъпва животозастрашаващо кървене и риск от фатален край.

Съдовите специалисти (ангилози и кардиолози) препоръчват пациентите от рисковите групи да преминават на регулярни профилактични прегледи с ултразвук поради бавното развитие на заболяванията на аорта, липсата на оплаквания и изключително високия риск за фатален изход при разкъсване на аневризмата.

В УМБАЛ “Сити Клиник” е изграден високоспециализиран център за комплексна диагностика и лечение, както на плановите заболявания на аортата, така и на спешните животозастрашаващи състояния като дисекации и руптури. Болницата разполага с модерна диагностична апаратура за бърза образна оценка, обучен ендоваскуларен екип за най-модерното и утвърдено в света безкръвно лечение, както и хирургичен екип в случаите изискващи отворено оперативно лечение. Към Аортният център на УМБАЛ “Сити Клиник” до момента са насочени и лекувани над 350 тежки пациенти с различна патология на аортата от лечебни заведения от цяла България.

Коментари