Публикация

Билката Пикрориза куроа помага на тялото да изхвърли токсините

По време на отслабване хората с наднормено тегло отделят голямо количество токсини. Затова е добре в този период да приемат Хепасейв, съветва специалистът по вътрешни болести и Аюрведа д-р Антоанета Заркова.


Токсините са отровни вещества, които се произвеждат и натрупват в човешкия организъм в резултат на неправилно хранене и небалансиран режим. Те играят сериозна роля за появата на много заболявания, затова чревната система е силно фиксирана върху изхвърлянето им от организма. Според древното учение за здравето Аюрведа, токсините се увеличават в резултат от разбалансиране на енергиите, нарушава се процесът на смилане на храната, усвояването й става непълноценно. Останалите несмлени части заедно с дебалансивните енергии образуват токсините, които се установяват в слабите места на организма.

Внимавайте кога се храните

Най-подходящото време за детоксикация са периодите около смяната на сезоните. Тогава енергиите в организма се дестабилизират и точно това е моментът, в който токсините стават най-податливи на извеждане. В часовете около полунощ черният дроб е най-активен в пречистващата си функция, затова трябва да бъде свободен от други дейности. Но приемайки храна твърде късно вечер, ангажираме черния дроб с нейното храносмилане. Честото похапване също обърква храносмилането, защото добавяме в стомаха храна, преди предходната порция да е преминала „по трасето”.

Вредно е по време на хранене да се пият ледени течности

Ако храната е прекалено суха, може да се подпомогне преглъщането й с малко количество течност, но не студена. Храносмилателните ензими трябва да бъдат с оптимална температура и концентрация. Когато охладим системата и разредим ензимите, те не могат да свършат своята работа. За да не се акумулират токсини, не трябва да се приемат много различни продукти в рамките на едно хранене.

Външните признаци за натрупани токсини са:

  • налеп по езика;
  • лош дъх;
  • лоша миризма на потта;
  • сутрешна скованост в ставите (околоставните структури са любимо място за токсините). Практикуващите йога усещат това много ясно – ако само една вечер хапнат късно и обилно, сутринта не могат да направят упражненията в пълен обем. Но хората, чието сутрешно движение се изчерпва с навеждане за завързване на обувките, няма как да усетят огромната разлика.

Как да се освободим от токсините

пикрориза куроа

Полезно е един път дневно да се пие чай от джинжифил и сладък корен. Специфична билка, мощно пречистващо средство на черния дроб, е аюрведичната Пикрориза куроа. У нас тя е регистрирана като препарата „Хепасейв”. Добре е да се приемат 1-2 супени лъжици зехтин сутрин на гладно заедно с една или две капсули „Хепасейв”, после се изпива голяма чаша топла вода. Желателно е курсът на пречистване да се съпровожда с повече растителна храна.

Аюрведичната система за пречистване е много стройна, основана на строги принципи, открити още в древността. Организмът се омаслява – и вътрешно, и външно, за да се изведат навън мастноразтворимите токсини. Токсините могат да се отложат навсякъде, но най-вече с силно кръвоснабдените органи като черен дроб и бъбреци. Своеобразно депо за токсини е мастната тъкан. Затова когато хората с наднормено тегло започват да отслабват, в организма им се отделя голямо количество токсини. Така че в периода на отслабване трябва да се помогне на черния дроб и „Хепасейв” е много подходящ за целта.

Най-активно образуват токсини месото и високомаслените млечни продукти – кашкавал и сирене. В древните книги по Аюрведа това са токсинообразуващи и запушващи каналите храни. Затова консумацията им трябва да е в умерени количества и не всеки ден. Има тенденция да се отрича изобщо консумацията на млечни произведения, но в Аюрведа и в йога млечните произведения са високо ценена храна. Въпросът е в количествата. Според древната система, топлинно обработената храна трябва да се консумира веднага, защото престояла се превръща в мъртва, без жизнена сила.

Коментари