Публикация

"За" и "Против" безглутеновата диета

Какво представлява глутенът, на кого вреди, в кои храни се съдържа


Допитване в САЩ показа, че 30% от възрастното население избягва храни, които съдържат глутен. Модата тръгна от популярни звезди като Гуинет Полтроу, Джесика Алба и Виктория Бекъм - всички те се отказаха от употребата на зърнени култури във всякакъв вид.

Смята се, че от глутена се развива захарен диабет и се напълнява, че той причинява умора и нарушение на концентрацията.

Предлагаме ви обяснението на диетолозите за вредите от глутена, който се съдържа в пшеницата, овеса, ръжта и ечемика.

1. Какво представлява глутенът

Това е сложен протеин, който се съдържа в зърната на зърнените култури. Благодарение на глутена тестото става еластично и се надига при печене. Глутенът присъства във всички продукти от пшеница, ръж, овес, ечемик и техните производни - хляб, питки, гевреци, бисквити, торти, пица и макарони. Глутен има дори в бирата и водката.

2. На кого вреди

Глутенът е вреден за хората, които страдат от целиакия. Причината за тази болест се свързва с генетичен дефект: в тънките черва не се образува един фермент, който отговаря за преработването на глиадина – компонент на глутеновия протеин – и когато глиадинът не се преработи той става отровен. При това заболяване чревните въси не реагират нормално на глутена: те някак си се приглаждат и сливат със стените на червата и храната преминава, без да успее да се преработи. Затова витамините, минералите и други полезни вещества не се усвояват и се получава постоянно разстройство на червата и слабост. Освен това непреработеният глиадин предизвиква в лигавицата алергична реакция. Състоянието на болните се подобрява буквално за 3 месеца след прилагането на диета, която изключва зърнените храни. Целиакията е едно от малкото заболявания, при които диетата тотално подобрява състоянието на болния и дори спасява живота му.

Многобройни научни изследвания свързаха появата на симптоми на шизофрения, аутизъм и някои други психоневрологични заболявания с непоносимостта към глутеновата храна. За тези болни безглутеновата диета е въпрос на живот и смърт.

3. В безглутеиновата диета има повече захар

В западните страни надписът „Без глутен“ (gluten-free) е едва ли не синоним на здравословна или диетична храна. Малко хора обаче се замислят, че в тези продукти може да има вредни наситени или трансмазнини. А също така много рафинирана захар. Всички те не допринасят нито за отслабването, нито за подобряване на здравето.

Много безглутенови продукти съдържат значително повече калории от техните аналози. Например, за да заприличат на бисквитите от пшеница, производителите слагат в овесените бисквити прекалено много захар и мазнина.

4. Липса на фибри

За мнозинството здрави хора безглутеновата диета има съществени минуси. Преди всичко тя съдържа малко фибри. На страдащите от целиакия се препоръчва да заменят пшеницата и овеса с неолющен ориз, царевица и достатъчно количество зеленчуци. Те трябва да компенсират и известен дефицит от желязо, фолиева киселина, калций и макар и рядко от витамин В12.

5. Кои храни съдържат глутен

Проблемът не е само в хляба и кашите. Може да се окаже, че глутен има и в кетчупа или майонезата, в чипса, бонбоните, сладоледа, в соевия и други сосове, кубчетата бульон, витамините. И даже в червилото и пудрата! Причината е, че глутенът се използва за овкусител, който е евтин и лесно производим. Запомнете, че много често производителите замаскират глутена с названия, като „модифицирано хранително нишесте“ или „хидролизиран растителен протеин“.

6. Зърнените култури не са човешка храна

Според някои специалисти човешкият организъм не се е приспособил напълно да преработва зърнени храни, защото древните хора не са ги консумирали. През еволюцията човекът не е успял да синтезира достатъчно ферменти за безболезнено преработване на зърнените храни. Освен това, през последните столетия в технологията за отглеждането на зърнените култури настъпиха значителни промени и пшеницата, с която се храни съвременния човек, е много по-различна от тази, с която са се хранили предците ни. В резултат на селекции се отглежда пшеница с по-високо съдържание на протеини, което означава и повече глутен. И не е чудно, че за последните 50 години случаите на целиакия са се увеличили повече от 4 пъти. И много от хората интуитивно се отказват от хляба, не обичат каши, а някои даже се опитват да отслабнат с безглутенова диета. Ясно е, че ако изключите от менюто си тестените изделия ще започнете да отслабвате, но едва ли продуктите с надпис „без глутен“ ще осъществят надеждите ви за слаба фигура. И ако усещате някакъв дискомфорт в дебелото черво, се изследвайте, за да изясните причината.

Коментари