Публикация

Надзорът на касата увеличи бюджета на болниците с 15 млн. лв.

Д-р Ваньо Шарков: Сливането на диспансери и болници се прави вследствие на препоръка на Световната банка


Близо 15,2 млн. лв. повече ще получат болниците до края на годината. Това съобщи пред журналисти членът на Надзорния съвет на НЗОК д-р Ваньо Шарков. Той поясни, че на днешното заседание на надзора е взето решение бюджетите на университетските болници да бъдат увеличени с 2%, а тези на всички останали, които извършват спешност – с 1%. Общият брой на лечебните заведения, които ще получат повече средства е 146. Парите ще бъдат извадени от резерва на НЗОК. „Всичко това е на базата на решение и на това, което предложихме на предното заседание, да бъдат увеличени тези бюджети за осъществяване на спешна медицинска помощ. Списъците бяха предоставени от оперативното ръководство на НЗОК и съответно беше направено разпределението. Това, което ни предложиха от оперативното ръководство, това приехме“, заяви надзорникът.

Д-р Шарков каза, че най-много допълнителни средства е получил „Пирогов“ – около 1 млн. лв. „От тези, които са университетските с разкрити спешни приемни отделения, тук влизат „Александровска“, „Пирогов“, тук влизат ВМА, Медицинския институт на МВР „Св. Георги“ и „Св. Марина““, отговори той на въпрос кои още болници се нареждат след „Пирогов“.

Зам.-министърът отбеляза също, че сливането на диспансери и болници се прави вследствие на препоръка на Световната банка. Според него целта е да се направи така, че българските пациенти да получават комплексно обслужване. Д-р Шарков обясни, че в момента ако пациент, който страда от психиатрично заболяване, има пневмония и е приет за лечение в Център за психично здраве, не може да се лекува от пневмонията, защото Центърът получава средства само от МЗ и няма договор с НЗОК. „За да се проведе качествено лечение, този пациент трябва да бъде приет в лечебно заведение, което има договор с НЗОК по клинична пътека за бронхопневмония, т.е. пациентът, за да получи комплексно обслужване, трябва да бъде изписан от едното лечебно заведение, да получи лечение във второто и след това да бъде върнат в първото, за да му бъде довършено лечението. Ако това е добре за пациентите, ей Богу, аз сигурно не разбирам нищо“, коментира той.

Източник: zdrave.net

Коментари