Публикация

Проф. Светла Торбова: Коремното затлъстяване е висок риск за хипертония

Главоболие, световъртеж са сред пъвите симптоми на високото кръвно


Ако човек е имал повишено кръвно в продължение на 5 години, вече със сигурност води до увреждане на съдове, сърце, мозък, което върви прогресивно. От 10 г. вече Световната лига по хипертония и международното дружество отбелязват 17 май като Ден на хипертонията. Това е много значим проблем, защото болестта е на първо място като рисков фактор за сърдечносъдови инциденти и причина за смърт №1 в света и в България. Хипертонията е тих, мълчалив убиец, който идва без симптоми. Много хора не знаят, че имат кръвно. Тази година вниманието е насочено към съпътстващите фактори – затлъстяване, метаболитен синдром.

Един от 10 души не си знае кръвното

Ситуацията в България показва, че все пак с усилията на лекарите е постигнат някакъв резултат - за света общо 50% не знаят какво име е налягането, не им е било измервано. У нас тези хора са под 10%. В света 30% овладяват стойностите на кръвното. Сравнителни проучвания и данни от последните 3 г. у нас сочат, че 37% контролират кръвното си успешно.

Ако сравним какво е средното налягане в нормалните граници при българите, то е 133 на 78. При хората с повишена обиколка на талията е 142 на 80, а при тези с коремно затлъстяване – 144 на 85. Защо коремното затлъстяване влияе толкова? Тези мазнини в коремната област и около органите – сърцето, черния дроб, имат друг състав. Те са с много негативни ефекти и водят до значително и по-бързо увреждане на органите. Има данни, че пациенти без метаболитен синдром (коремно затлъстяване, повишена кръвна захар и нарушение на липидите) имат 20% риск за високо кръвно, а тези с метаболитен синдром имат 45% риск.

Защо коремното затлъстяване е опасно?

Коремната обиколка не трябва да е повече от 88 см при жените и 102 см при мъжете. Нито един мъж от моите пациенти обаче не си знае коремната обиколка. Това е елементарно и много важно! Затова на хората, които посетят щандовете в неделя, 17 май – освен кръвното, ще им бъде измерена и коремната обиколка.

Мазнините около вътрешните органи са с друг състав от тези на ханша – ябълка и круша. „Ябълката“ са с по-голям риск за увреждане на съдовете, намаляване на еластицитета и затрудняване на работата на сърцето. Ясно е, че като се намали теглото, ще се подобрят и показателите. Метаболитният синдром повишава 1,5 пъти общата смъртност, той се свързва с белодробен емболизъм, сънна апнея и венозни нарушения.

В затлъстяването има генетичен момент, особено при тежките случаи. Но хората с такова тегло трябва да знаят, че само 10% от тях нямат здравословни проблеми. Усилията винаги дават резултат. Ако намалят храната, ако се движат повече, няма начин да не постигнат резултат. Проблемът започва от детството. Още в най-ранна възраст си проличава кой е склонен да трупа килограми и трябва да се вземат мерки навреме.

Детската хипертония често е заради бъбреците

България е първа в Европа, където се работи по проблема детска хипертония. Имаме изграден наш колектив с изработени наши норми, препоръки и данни. Д-р Лъчезар Маринов от Варна преведе безвъзмездно гайдлайн за поведение при детска хипертония, който е даден на педиатрите да го ползват. Честотата на хипертонията до 18 г. е 3,5%. В тази възраст хипертонията се дължи по-скоро на бъбречни заболявания. В тийнейджърска възраст започва да се повишава систолното налягане, което налага внимателно проследяване.

Пациентите не бива да се притесняват, че лечението им е доживот. Може да се направи стъпка назад, но само когато се намали теглото, коригира се начинът на живот и се постигнат задоволителни стойности на кръвното. Промяната на терапията или спирането на лекарствата трябва да става под контрола на кардиолог! Не съветвам никого сам да взема такова решение. Например имам 40-годишен пациент, който от ученик е с кръвно. Напоследък обаче постига нормално тегло и е решил да предприеме мерки – спортува, сваля килограми. В момента в топлите сезони може да бъде без лекарства.

Мъжете се опасяват най-вече, че хапчетата може да повлияят негативно върху сексуалните им възможности. Категорично няма такова нещо! Даже напротив – някои от хапчетата са за мъже в активна възраст и дори помагат за запазване на сексуалната функция.

Хипертониците се откриват навреме, но невинаги се лекуват както трябва. Преди години имахме проучване върху 2000 души. По-голямата част започват лечение още през първата година. По-малко се тези, които отлагат. Въпросът е да се открие трайно повишеното налягане. Еднократно измерени високи стойности още не са диагноза, трябва да се установят два-три пъти, изчаква се и тогава се преценява дали става дума за временен инцидент или хипертония. Общопрактикуващите лекари са достатъчно добре обучени.

Кои са ранните симптоми

Главоболие, световъртеж, светкавици пред очите – всичко това е повод да си измерим налягането. Изобщо ако почувстваме дискомфорт, трябва първо да си измерим кръвното. Ако в семейството има роднини с хипертония, трябва да сме с повишено внимание. Почти няма семейство, където сред хората над 40 г. да няма поне един хипертоник. 

Коментари

Ина  Димитрова
17 май 2015 21:23

Дълго време хората смятаха, че пълният и набит като телосложение човек е здрав и издръжлив. Да, ама не. Много хора дори не се замисля,т какви бели им носи надебеляването в корема, че не само естетичен проблем!

Препоръчително е в комплексната терапия на хипертонията трябва да се отделя необходимото внимание и на диетолечението. При пациенти със затлъстяване оптимизирането на телесните параметри- тегло, телесни и висцерални мазнини е задължително. Но не трябва да се забравя, че адекватната диетотерапия в съчетание с другите методи на лечение може да има благоприятно влияние и при пациенти с нормални параметри на телесното тегло, които често пъти са по резистентни на прилаганите медикаменти.