Публикация

5 неотложни действия при хипертонична криза

Симптомите са шум в ушите, замайване, главоболие, тежест, повръщане, сърцебиене, аритмия, болки в гърдите.


Хипертоничната криза започва с рязко повишение на кръвното налягане и главоболие. При по-тежки случаи се появява неврологични симптоми -  главозамайване, тежест, повръщане, шум в ушите, изтръпване на ръцете и краката, и сърдечни оплаквания -  учестено сърцебиене, аритмия, болки в гърдите. Често кризата е съпроводена с безпокойство, страх, възбудимост, изпотяване, почервеняване на лицето и шията. Според комбинацията на тези признаци се определя вида на кризата и съответното лечение. Самолечение при хипертонична криза е абсолютно недопустимо.

Най-честата причина за хипертонична криза е нередовното приемане на лекарства за кръвно. Това е по-вредно отколкото ако не вземате лекарства изобщо.

Някои лекарствени препарати като противовъзпалителни, естрогенсъдържащи средства и антидепресанти намаляват действието на лекарствата за кръвно налягане. Дългото или остро психоемоционално напрежение, "магнитните бури", повече алкохол и никотин, безсънието или недостатъчният сън са също фактори за хипертонична криза.

Спешни действия:

  • Извикайте "Бърза помощ"
  • Постарайте се да запазите спокойствие. Вземете успокоително (20 капки валериан, комбинацията валериан, глог и мента, валидол)
  • Вземете допълнително от лекарството, което пиете за кръвно. Не са подходящи лекарствата с продължително действие (тези които се пият един път на ден)
  • Останете в полуседнало положение. Осигурете приток на свеж въздух.
  • Когато дойде "Бърза помощ", съобщете на лекарите за всички ваши заболявания. Добре е да имате и последната кардиограма.

Дори към незначително повишение на артериалното налягане не се отнасяйте лекомислено, следвайте съветите на лекаря и кризата няма да е страшна.

Коментари

Определено не е хипертонична криза, но трябва да се консултирате с лекар, ако често имате подобни оплаквания