Публикация

Москов: 6 млн. лв. годишно ще се спестят от съкращаването на администрацията в 9-те обединени болници

Администрацията ще се стопи от 503-ма на 100 души. Кой ще е директор на мегаболницата - решават в понеделник


Икономия от 6 млн. лв. годишно ще е ефектът от обединението на 9-те болници. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов при изслушване в парламентарната здравна комисия. 

Гражданско сдружение от 50 до 70 души ще обслужва деветте болници в карето на Медицинска академия след тяхното сливане. Сдружението ще работи по административните и немедицинските дейности в лечебните заведения.

Министърът на здравеопазването съобщи, че в момента администрацията на деветте болници е 

от 503 човека, от тях ще останат само 100 

Други между 50 и 70 ще участват в бъдещето гражданско сдружение. То ще има борд на директорите от управителите на деветте болници. Обществените поръчки обаче се предвижда да се изпълняват, както и досега, от управителите на отделните медицински заведения. „До момента средната работна заплата в администрацията на тези болници е около 900 лева. Така че от сливането би трябвало да се спестят около 5-6 млн. лева“, каза здравният министър. Според него тези средства ще се използват за увеличаване на възнагражденията на работещия персонал и за по-добро лечение. Икономиите от сливането се очаква да бъдат около 40%.

„Организацията на медицинската дейност в деветте болници няма да бъде променяна“, съобщи още министърът на здравеопазването пред Комисията по здравеопазване в НС.

Кандидатурите за директор на мегаболницата ще се обсъждат в понеделник

Междувременно пред парламента протече поредният протест на работещите в УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“, която ще се слива с Александровска болница. Протестиращите отново настояват да няма сливане и на работа да бъде върнат директорът д-р Дечо Дечев. 

Д-р Дечев беше изслушан за първи път от комисия по здравеопазване. Той попита дали е бил уволнен за това, че се е опълчил срещу методиката на Здравната каса по разпределението на средствата и посочи, че след влизането в сила на тази методика болницата е била ощетена с 30%. Здравният министър му отговори, че е негово право като принципал да сменя директори на болници и в края на изслушването го поздрави, като му каза „нищо лично“.

„След като министърът на здравеопазването толкова лесно може да уволни един директор на болница като д-р Дечо Дечев, то той може да го накара и да съкрати ненужната администрация. Но тя не е ненужна, а неефективна.

Администрацията е такава заради изискванията на здравната каса

каза пред БНР бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов по повод идеята за сливане на 9 болници и създаването на гражданско сдружение.“Съкращението няма да е толкова много, че да може да оправдае създаването на нова структура, защото тя ще трябва да има своя администрация и нейните висши мениджъри няма да получават заплатата на един обикновен служител“, обясни той.

„Абсурд е да се мисли, че, ако в момента всичките болници имат по около 50 човека администрация, тя ще може да се съкрати драстично и да останат с по 10. Това няма как да стане. Който твърди обратното, говори популистки - коментира Константинов. - Нямам нищо против, но се оказва, че няма да се пипат обществените поръчки и медицинската дейност и накрая се питаме какво точно ще се направи. Едно-две лечебни заведения имат подобна дейност, но повечето от тези 9 са много различни. За мен дефиницията на реформа е да се направи нещо хубаво“.

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Дечо Дечев Петър Москов сливане на болници гражданско обединение съкращаване на администрация

Коментари

дано не е за сметка на пациентите и дано спестените милиони не отидат за глупости

Сметки без кръчмар