Публикация

Силата на захвата може да е сигнал за риск от инфаркт или инсулт

Изследване на канадски учени доказа наличие на връзка между силата на захвата на длънтана човек и бъдещи сърдечно-съдови проблеми


Lancet публикува резултатите от експеримент, който проведоха лекарои от канадския университет МакМастър  сред 140 доброволци, съобщава BBC Health. Според експертите силата на захвата е в пряка връзка с прогнозирането на инфаркт и инсулт. Международният изследователски екип твърди, че това е „бърз и евтин“ инструмент, който предвижда риска и който може да бъде използван от лекарите.

С напредване на възрастта силата на хвата намалява, но за да се докаже точната закономерност на връзката между силата, с която стискаме и здравето на сърцето, са необходими повече и по-подробни изследвания – уточняват специалистите. Специалистите, провели изследването посочват, че онези, чиято сила намалява по-бързо може да крият най-голям риск от здравословни проблеми.

Според проведения експеримент, жените в средата на 20-те си години имат сила на сцепление на дланта около 34 килограма, докато на 70-годишните това сцепление пада драстично на около 20-22 килограма.

Съответните стойности за мъжете в същите възрастови диапазони е 54 килограма срещу около 40 за 70-годишните. Изследването показва също, че всеки 5 килограма намаляване на силата на захвата увеличава шансовете за ранна смърт с 16% - рискът от проблеми със сърцето се увеличава с 17%, а от инсулт – с 9%.

Сега лекарите изчисляват шансовете за инфаркт или инсулт чрез въпросник, който се попълва от пациента и съдържа въпроси, свързани с възраст, тегло, тютюнопушене, нива на холестерол, фамилна анамнеза и място, на което анкетирания живее. Изследователите твърдят, силата на захвата прави по-точни прогнози, отколкото сам кръвното налягане и може да бъде един нов инструмент за оценка на риска.

Дорийн Маддок от  Британската фондация за сърце, заявява: "Резултатите от това проучване са интересни Въпреки това все още не дават конкретни обяснения защо и как силата на захвата се свързва със сърдечно-съдови заболявания.

Коментари