Публикация

Д-р Константинов: Болничните администрации са неефективни заради изискванията на касата

Уволненият директор на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев аргументира пред здравната комисия несъгласието си с методиката


Пред здравната комисия в парламента вчера бившият шеф на столичната болница "Св. Иван Рилски" аргументира несъгласието си с идеите на здравния министър Петър Москов, което му донесе уволнение, съобщава сайтът news.bg. На днешното заседание на парламентарната здравна комисия д-р Дечо Дечев, доскоро директор на университетската болница "Св. Иван Рилски", обяви, че е бил освободен по време на отпуск. Няма как да съм бил против такова сливане, защото то беше обявено за пръв път тогава, разясни той по повод освобождаването си от длъжност, обосновано от Москов с думите, че Дечев не "съдействал кооперативно" за административното сливане на лечебни заведения.

Болницата по новата методика ще е ощетена с над 5 милиона, което представлява 30%. Нямам право да причинявам вреда на дружеството, щом тя се ощетява с 30%, няма как да се съглася с такова нещо, обясни пред депутатите причините за несъгласието си Дечев.

Той поиска от Москов сметка защо искал да слива "Александровска" със „Св. Иван Рилски", след като 1,53 милиона лева са разходите за немедицински дейности на "Александровска", а само 474 хиляди лева са разходите за такива на „Св. Иван Рилски". Какво налага сливането? Болници се обединяват, когато не могат да постигнат дадена цел. Коя цел не може да постигне "Св. Иван Рилски", за да я обединявате, поиска да знае Дечев.

Той изрази и друг съществен аргумент против сливането на администрации. По думите му, гражданското дружество, което ще представлява новата обединена администрация, не може да бъде съдено, ако има искове, а ще отговарят болниците - докато то ще договаря обществени поръчки и ще тегли кредити.

Болниците влизат в него с някакъв дял, какъв е делът на всяка една, може ли да се гарантира, че вноската на "Св. Иван Рилски" е по-ниска от разходите, които има в момента за тази дейност? Ще излезе на практика, че едни болници хранят други, притеснен е медикът. Потвърждавате тезата, за която сте уволнен, обърна се обаче към него министърът. Москов стисна ръката на Дечев и му обяви лаконично: "Нищо лично".

Темата бе коментирана през БНР и от бившия здравен министър д-р Стефан Константинов. Съкращението на болничната администрация няма да е толкова много, че да оправдае създаването на нова структура, защото тя ще трябва да има своя администрация. Нейните висши мениджъри няма да получават заплатата на един обикновен служител, заяви той.

"След като министърът на здравеопазването толкова лесно може да уволни един директор на болница като д-р Дечо Дечев на „Св. Иван Рилски", то той може да го накара и да съкрати ненужната администрация. Но тя не е ненужна, а неефективна. Администрацията е такава заради изискванията на Здравната каса", заяви д-р Константинов по повод идеята за сливане на 9 болници и създаването на Гражданско сдружение с цел свиване на администрацията.

"Абсурд е да се мисли, че, ако в момента всичките болници имат по около 50 души администрация, тя ще може да се съкрати драстично и да останат с по 10 души. Това няма как да стане. Който твърди обратното, говори популистки", категоричен е бившият здравен министър.

Според него отделните болници имат различна дейност и нуждата им от медикаменти, консумативи, апаратура е различна. "Нямам нищо против, но се оказва, че няма да се пипат обществените поръчки и медицинската дейност и накрая се питаме какво точно ще се направи. За мен дефиницията на реформа е да се направи нещо хубаво", каза Константинов.

Коментари