Публикация

Онкодиспансерите се вдигат - Русе, Шумен и Пловдив заплашват с простест пред парламента

Безумие е диспансерите да се сливат с общински болници. Министърът си играе с живота на 600 000 пациенти, твърдят протестиращите


Стотици лекари и медицински сестри в Русе и Шумен излязоха на протест срещу предвиденото от здравния министър сливане на онкодиспансерите с многопрофилните болници. 

В Шумен протестираха над 100 лекари и служители на Комплексния онкологичен център. Пред стълбите на новата сграда на лъчетерапията да изкажат подкрепа дойдоха и зам.-кметът Седат Кадир, общински съветници, както и пациенти.

От името на лекарската колегия д-р Свилен Арнаудов предупреди, че 

сливането с МБАЛ ще е пагубно за онкологията 

През 1989 г. тогавашният онкологичен диспансер минал към ОРБК-Шумен и експериментът се оказал „изключително неудачен“.

„Становището на онкологичната колегия е, че не трябва да се допусне повтаряне или мултиплициране на изключително вредния за онкологичната помощ 10-годишен експеримент в Шумен, при който бе закрит Онкологичният диспансер. Категорично не приемаме мотива, че със закриването на онкологичните лечебни заведения – Комплексните онкологични центрове, 7 на брой, икономията от административни разходи ще постигне някакво благополучие, поради факта, че тази „икономия“ ще бъде несъизмерима с тежкия социален ефект“, заяви д-р Арнаудов.

Показани бяха и писма за подкрепа от общинските болници в Нови пазар и Велики Преслав. Думата взе и зам.-кметът Седат Кадир. Той прочете писмо от кмета Красимир Костов. В него градоначалникът „изразява безрезервната си подкрепа за запазване самостоятелността на Комплексния онкологичен център в града и се обявява срещу проекта на МЗ за изменение на Закона за лечебните заведения“.

С цел да се осуети сливането на КОЦ-Шумен с МБАЛ на последната сесия на Общинския съвет бяха внесени две докладни. Едната за промяна на името на онкоцентъра на онкоболница. Другата за увеличаване на капитала на дружеството до 15.6 млн. лева. По този начин, при евентуално сливане, стойността на КОЦ ще бъде по-голяма от тази на болницата – съответно държавата, като собственик на над 50% от болницата, няма да има интерес да стане миноритарен собственик в общото дружество за сметка на общината, която сега е едноличен собственик на онкодиспансера. И двете докладни обаче бяха оттеглени, като тази за капитала ще се внесе отново след корекции.

След края на едночасовия символичен протест, медиците обявиха, че ще решават ден за ден как да процедират. Те обаче обявиха твърда решителност да отстояват позицията си докрай.

За около 30 минути протестираха лекарите от Комплексния онкологичен център в Русе срещу вливането им в Многопрофилната болница за активно лечение. 

От името на лекарите и работещите в онкодиспансера д-р Орлин Корабов изчете декларация, в която се изразява несъгласие с планираните реформи.

„Не сме съгласни с д-р Москов и не се страхуваме да го съобщим публично. 

Няма да търпим диктаторския стил на здравния министър 

и няма да допуснем да продължи манипулацията на общественото мнение“, заявяват медиците в декларацията си. Те отново припомниха, че реално няма дублиране на структури с МБАЛ-Русе, а администрацията им се състои само от трима души, чието съкращение едва ли ще повиши значително приходите.

В същото време се поставя въпросът за диспансеризацията на пациентите, която досега бе ангажимент на онкодиспансерите, както и за скъпоструващата апаратура, закупена с европейски средства. „Тя е с петгодишен договор да не се променя собствеността на тази апаратура, кой ще ги плаща тези милиони?“, питат лекарите.

Медиците отново припомниха, че не е редно общински лечебни заведения да се обединяват с държавни, още повече, че става въпрос за диспансери, които обслужват специфично болни, които се нуждаят от комплексно лечение. Според тях реформа трябва да има, но тя да е насочена към спешната помощ в болниците и администрацията.

Според министър Москов няма повод за притеснения, защото целта на сливането в многопрофилните болници е оптимизация и възможност за използване на целия набор от услуги. 

Той обясни, че идеята за сливане все още е проект, публикуван за обществено обсъждане. По думите му, от 29 такива диспансери, „15 се намират по дворовете на болниците“.

Лекарите от КОЦ - Пловдив, протестират трети ден и също недоумяват защо се готвят подобни сливания, при условие  че в онкоцентъра се лекуват пациенти от цяла Южна България, както и такива от съседна Гърция, Турция, Македония, дори от Америка.

В световен мащаб опитът сочи, че 

най-доброто за пациентите е, те да бъдат лекувани в специализирана онкологична мрежа 

Ние отговаряме за 37 общини, ако КОЦ-Пловдив бъде слят с друга болница, то нашите пациенти няма да имат алтернатива, категорична бе д-р Антоанета Томова. По думите й нито една друга болнична структура не предлага така синтезирана и специализирана тази услуга и е грехота тя да бъде закрита, в името на реформа с неясен изход.

Управителят на КОЦ-Пловдив д-р Калин Калинов отбеляза, че сливането на специализираните здравни заведения с общинските болници би обезличило спецификата в дейността на отделните болници и ще се отрази пагубно на финансирането.

Стартира и подписка в двете бази на КОЦ-а, с която всеки може да подкрепи исканията на комплексните онкологични центрове в страната, обяви д-р Парашкев Цветков, председател на СО КНСБ в КОЦ-Пловдив. Събраните подписи ще бъдат изпратени до президента, министър-председателя, здравното министерство, здравната комисия към НС и до омбудсмана на Република България. Синдиката на българските учители и Центъра за психично здраве в Пловдив също ще подкрепят подписката на служителите на КОЦ-Пловдив, обявиха техни представители.

Репортаж от протестите в Пловдив - във видеото на Нова телевизия

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика здравна реформа здравен министър Антоанета Томова протести на онколози КОЦ-Русе КОЦ-Шумен КОЦ-Пловдив

Коментари