Публикация

Слънцето доставя на организма така важния витамин D

Витамин Д играе основна роля за имунитета на човека, за опорно-двигателния апарат и нервната му система


През по-голямата част от човешката еволюция естествените нива на 25-дихидроксивитамин D в човешкия организъм са били навярно около 50 нанограма на милилитър или дори по-високи. В модерния свят малко хора постигат такива високи нива.", споделя д-р Едуард Джовануци, диетолог и изследовател от Harvard School of Public Health пред авторитетното издание  Archives of Internal Medicine

Съвременният начин на живот обаче възпрепятства в голяма степен доставянето по естествен на чин на този важен витамин - витамин D. Ултравиолетовите бета лъчи на слънцето, проникнали в човешката кожа се явяват основен източник на витамина. И ако първите хора, еволюирали в районите около екватора, са били изложени непрекъснато на слънчева светлина, то съвременният човек си набавя значително по-малко количество от превитамина.

Как се образува

Излагането на пряка слънчева светлина води до образувани в кожата на превитамин D3  и достигайки до черния дроб, той се превръща в 25-хидроксивитамин . Това е и основната форма, под която циркулира в тялото. След като достигне до бъбреците, 25-хидроксивинтмин D се трансформира в биологично активната форма 1,25-дихидроксивитамин D, познат още и като витамин D хормон. 10-15 минути дневно на открито, без слънцезащитни средства, са достатъчни за доставяне на нужните количество. Според последни проучвания, препоръчителните дневни дози са от 800 до 2000 единици, като специалистите са на мнение, че те трябва да бъдат значително повишени.

Ползи

Изследвания сочат, че най-добра плътност на костите се поддържа,  когато съдържанието в кръвта на  25-дихидроксивитамин D е поне 40 нанограма на милилитър.Определянето на нивото на важния витамин в човешкия организъм става именно чрез измерване на  25-дихидроксивитамин D.

Освен че играе важна роля за здравината на костите и е важен в борбата срещу остеопорозата, Витамин D поддържа цялостната имунна система, като играе основна роля за добрата кондиция. Недостигът му води до ставни болки, депресивни състояния, задълбочава симптомите на алергия и настинките. Липсата му се установява с кръвен тест, но един от симптомите, които го издават са т.нар. "звездички пред очите".

Коментари