Публикация

Сливането на КОЦ-Пловдив, с други болници застрашава 60 000 живота

Англия и Германия взаимстват нашия специализиран комплексен онкологичен модел, абсурдно е ние с лека ръка да го разрушим. Стягаме се за протест пред парламента


Екипът на КОЦ-Пловдив, е сериозно обезпокоен от опасността да бъде ликвидиран най-големия онкологичен диспансер в България. А точно това ще произтече, ако се приеме записаното в новия проектозакон за лечебните заведения - той предвижда всички КОЦ да  бъдат обединени с други болници или да бъдат заличени и ликвидирани, ако останат самостоятелни.

Ние се грижим за 1,2 млн. население. В нашия регистър са включени 60 000 пациенти. Обслужваме 37 общини в Пловдивска, Смолянска и Пазарджишка области, но всъщност лекуваме пациенти от цялата страна.

Нашата грижа е специфична. Неслучайно преди 63 г. беше изградена Национална онкологична мрежа, която да посрещне нуждите на тази специфична група пациенти. Ние осигуряваме комплексно лечение на онкоболните - оперативно, лъче- и химиотерапевтично. На нашите мултидисциптинарни комитети се предлага индивидуализирана терапия, в която се интегрират всички методи за лечение. Поемаме пациента от поставянето на диагнозата до пълното му излекуване или до смъртта му. Нямаме алтернатива. Ако тази система бъде нарушена, 

това ще навреди на пациентите, лечението им ще се накъса, а при някои това неминуемо ще доведе и до фатален край

Ние не сме против реформата, но не виждаме кой ще спечели от разрушаването на Националната онкологична мрежа, която цели 63 г. е успяла да оцелее и се е справяла идеално, без никакви дългове. Най-лесно е да се разруши нещо, което работи и е печелившо. Каква обаче е алтернативата?!

Ние сме категорично против сливането. Зад нас са пациентите и близките им

Писали сме до МЗ, до здравната комисия в парламента, до президента, до НЗОК, до омбудсмана - отговор отникъде няма. 

Стягаме се за протести и пред парламента. Вчера имахме среща с общинския съвет - в четвъртък той ще приеме решение да ни подкрепи. В крайна сметка ние сме общинска структура. Безумие е да ни сливат с държавни болници като бившата Окръжна или УМБАЛ. Не може да се сливат 2 различни вида собственост.

Още повече, че има такъв прецедент. През 1992 г. онкодиспансерът в Шумен беше слят с МБАЛ-Шумен и до 2000 г. работи така. Това се отчете като изключително несполучлив опит. От 2001 г.  КОЦ-Шумен, възстави самостоятелния си статут, но 

колегите и досега не могат да се отърсят от шока и неудачите, които са имали

Цялата световна практика показва, че онкопациентите се лекуват по-добре и живеят по-дълго, ако са в специализирани заведения. Неслучайно страни като Великобритания и Германия дойдоха да проучат нашия опит с идеята и те да покрият болните от регионите си, а не само пациентите от големите градове да имат шанс за лечение. Абсурдно е ние да разрушаваме нещо, което работи и се копира от развитите западни държави!

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика здравна реформа протести лекари Антоанета Томова КОЦ-Пловдив протести онкодиспансери

Коментари

Солидарни сме с колегите от другите онко диспансери !

Трябва да спрат това безумие!

Пламен Игнатов
15 май 2015 13:59

Тоя Москов е извадил голямата тояга, ма накрая ша вземе сам да я налапа. Вместо да почне от часните болници че точат яко касата, той тръгнал да маха коцовете. Гати безумието.